Újabb tájfun csaphat le Japánra

Özönvíz önthet el több nagyvárost a tomboló szélvihar közepette.

Az elmúlt napokban érte el Japán déli részét, valamint Dél-Koreát a már valamelyest erejét vesztett Khanun tájfun. Az érintett két országba trópusi viharként érkezett, miközben a Csendes-óceánon a jelenleg 3-as (korábban 4-es) kategóriájú Dora névre keresztelt hurrikán tombol a nyílt víz fölött.

Viszont Japán felé újabb trópusi vihar közeledik délkelet felől. A nyílt óceán felett 200 km/h-t meghaladó széllökéseket produlkáló Lan tájfun várhatóan a hétfői nap folyamán érheti el a felkelő nap országát, elsősorban Honsú és Sikoku szigetén tombolhat több prefektúrát is érintve. A tájfun több nagyvárosra is lecsaphat, többek között Kobéra, Kiotóra és Oszakára is, majd észak felé haladhat tovább.

A Lan tájfun útvonala | Forrás: Zoom.earth

A Lan tájfun sokfelé 200-300 mm-nyi csapadékot zúdíthat le,

de helyenként több mint 40 cm-nyi eső is eshet,

ami Magyarország éves átlagos csapadékmennyiségének körülbelül a fele. Emiatt a térséget hatalmas árvizek és földcsuszamlások sújthatják. A legerősebb széllökések többfelé elérhetik a 150 km/h-t, de helyenként akár 170-190 km/h-s széllökések is előfordulhatnak majd. A tomboló szél károkat okozhat az épületekben, infrastruktúrában és a természetben is. A tájfun miatt hatalmas, helyenként akár 8-10 méter magas hullámok is ostromolhatják a szárazföldi partokat.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Illusztráció


Voltál már valaha Japánban?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.08.11 20:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kíváncsi ponty pislogott reggel észlelőnk kamerájába
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett