Új magyar műhold áll pályára

Kedd hajnalban alacsony Föld körüli pályára áll a magyar fejlesztésű RadCube műhold.

A RadCube misszió nemzetközi konzorcium keretein belül valósul meg, amelynek vezetését az Európai Űrügynökség (ESA) a budapesti C3S Kft.-re bízta. A C3S felelős a projektkoordinációért, a platformfejlesztésért, a szimulációkért, a tesztekért, a felbocsátásért, valamint a misszió működtetéséért. A küldetés az ESA Technology CubeSats programjának hatodik demonstrációs műholdja. A három egység (3U) méretű (30x10x10 cm) műhold fő hasznos terhe az űridőjárást monitorozó platform, a jelentős mértékben hazai fejlesztésű RadMag kozmikus sugárzást figyelő műszer.

A C3S munkatársa a RadCube műhold integrációján dolgozik

A RadMag információt biztosít az űridőjárásról a kutatóintézetek, ipari szereplők, valamint az alacsony Föld körüli pályán működő űreszközök és asztronauták számára, és emellett tudományos adatokat gyűjt. Ennek fejlesztéséért az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont felelős, emellett a konzorcium tagjai a magnetométer hasznos terhet fejlesztő Imperial College of London, valamint a lengyel Astronika és a másodlagos hasznos terhet biztosító Európai Űrügynökség.

A műhold kedden hajnali 3:47-kor indul a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból az európai VEGA VV19 hordozórakétával.

A VEGA VV19 rakétastart előkészületei (Francia Guyana, Kourou 2021. augusztus)

Forrás: C3S

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2021.08.14 14:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Bemutatták a harmadik generációs meteorológiai műhold képeit
Karácsony első napjára halasztották a James Webb űrteleszkóp felbocsátását
Lassan útjára indul a James Webb űrteleszkóp