Trópusi ciklonok ostromolják Ausztráliát

Két trópusi ciklon is veszélyezteti az ausztrál partokat, az egyik péntekre a 4-es erősséget is elérheti.

Észak-Ausztrália partjainak közelében forog a Veronica és a Trevor névvel illetett két, elképesztő erejű trópusi ciklon. A két légörvény extrém időjárással fenyegeti a partközeli településeket, az előrejelzési modellek villámárvízzel, óriási viharokkal és 250 km/órát meghaladó széllökésekkel számolnak.

Keletebbre Trevor korbácsolja a hullámokat, bár erőssége kedd óta a Cape York-félsziget partjait elérve 1-es kategóriára gyengült, így is hatalmas esőzéseket és pusztító szelet eredményez az észak-ausztráliai tartományokban. Korábbi mérések 170 km/órás széllökést regisztráltak a ciklon nyomán. Egyes prognózisok szerint a hét második felében Trevor a Carpentaria-öböl északnyugati része fölé érve újra felerősödhet, akár 4-es kategóriába is kerülhet. Vasárnapig áramkimaradásokra, közlekedési fennakadásokra figyelmeztetik a lakosokat.

A nyugatabbi "Veronica" ciklon a 3-as erősségről minden bizonnyal 1-es kategóriára gyengül a napokban. Szakértők szerint Ausztrália északnyugati sivatagjai felé tart, itt okozhat áradásokat, orkán erejű szélvihart.

Trevor korábban 3-as erősségű viharként ért partokat, sajnálatosan nyomvonala sűrűn lakott területeket is érintett. A repterek időszakosan leálltak, hömpölygött a víz az utcákon, fákat csavart ki a szél és vezetékek szakadtak el mindenfelé. 6 óra alatt 200 mm csapadék esett, jelenleg is folyik a károk becslése.

A trópusi ciklonok elhelyezkedése (fent); Veronica előrejelzett pályája és erőssége (lent)
Forrás: bom.gov.au

Műholdkép a jelenségről - Forrás: JMA/Himawari-8, RAMMB/CIRA

Borítókép: The Watchers/Teo Blašković

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.03.20 14:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában
50 fokot mértek vasárnap Nyugat-Ausztráliában