Trópusi vihar mosta el Omán déli partvidékét

Egy trópusi depresszió okoz heves esőzéseket Omán déli részén. A évi átlagos csapadékmennyiség 3-5-szöröse is lehullhat a térségben.

Heves esőzések, áradások és szélvihar sújtja Omán déli területeit (Zofári kormányzóság), egy térségben kialakult trópusi depressziónak köszönhetően. A viharos erejű szél 4-5 méteres hullámokat korbácsolt fel a partvidéki területeken, emiatt a partmenti nagyváros, Szalála kikötőjét is ideiglenesen le kellett zárni.

A legnagyobb problémát azonban a heves esőzések okozzák, Taqah városában az elmúlt 2 nap során 168 milliméter csapadék hullott le és hétfőig további 200-300 milliméternyi csapadék várható a térségben. Összahasonlításképpen a vihar által sújtott Szalála városában az éves átlagos csapadékmennyiség 96 milliméter. Ennek akár a 3-5-szöröse is lehullhat a környéken ezekben a napokban.

A hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék miatt villámárvízek alakultak ki, városokat, utakat öntött el a víz. 

A trópusi depresszió középpontja egyre bentebb hatol a szárazföldre, majd nyugat felé. Jemen irányába folytatja útját, ahol az esőzések mellett 120-130 km/h-s széllökések is kísérhetik útját. 

Forrás: Omanobserver.om, Arab Storms/Facebook

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.05.30 13:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elhagyta az országot a dunai árhullám
Bajánál is tetőzik a Duna
Mohácsnál is kiöntött a Duna