Tovább romlott a levegőminőség

Nyíregyházán életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

A több, mint másfél hete tartó száraz, szélcsendes idő hatására a légkörben egyre nagyobb mennyiségben gyűlnek fel a szennyezőanyagok. A napos idő ellenére a látástávolságot légköri homály csökkenti. Több városunkban kifogásolt, négy nagyvárosban pedig egészségtelennek minősített a levegőminőség. A szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke az elmúlt két napban meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket - írja az MTISzegeden, Veszprémben, Pécsett és Nyíregyházán a legmagasabb a szálló por és a nitrogén-dioxid értéke. Ezek közül Nyíregyházán életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Szmogriadó Nyíregyházán

Az Országos Közegészségügyi Intézet azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korúak, valamint a gyermekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítést kapott településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.

Szerkesztőségünk fotója Nagymarosról

A jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégén szelesebbre fordulhat az idő, de kiadós csapadék nem várható, ami jelentősen javítana a levegőminőségen.

Borítókép: www.ipkameradiszkont.hu által üzemeltetett szolnoki kameránk felvétele

 

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2018.10.18 14:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kitisztította a szél a levegőt
Leállt a szél, beállt a köd és a szmog
Országszerte kitisztult a levegő