Tornádó pusztított a kárpátaljai Szürtében

Szupercellás zivatarhoz társuló tornádó söpört végig vasárnap a Kárpátalja nyugati részén fekvő Szürtében. Hatalmas pusztítást hagyott maga után, de a megye más részein is tombolt a vihar.

A vasárnapi hidegfront több helyen okozott heves zivatarokat hazánkban. Délkeleten egy látványos szupercella is kialakult, ami jégesővel, felhőszakadással érte el Gyula és Békéscsaba környékét.

Határainkon túlra is jutott szupercella, méghozzá nem is akármilyen. Kárpátalja nyugati részén egy szupercellához tartozó ún. mezociklonális tornádó tarolta le az ungvári járásban elhelyezkedő Szürtét. 

A tornádóról elképesztő felvételt készített egy autós, aki épp a falu felé tartott az Ungvárra vezető főúton.

Forrás: Youtube/Anatoliy Holyan

A forgószél beszámolók szerint egy kb. 350-400 méteres szakaszon pusztított, kidőlt fákat, villanyoszlopokat, megbontott tetőket, leszakított vezetékeket hagyva maga után. Gyakorlatilag alig maradt ép tetőszerkezet Szürtében. A pusztításról drónfelvétel is készült.

Forrás: Youtube/Yuriy Potaychuk

A megye más pontjain is fákat döntött ki a szél, a beregszászi járásban mozgó autóra dőlt egy fa.

Ám nem csak az orkán erejű szél okozott károkat, a heves zivatart özönvízszerű felhőszakadás is kísérte. A megyeszékhelyen, Ungváron utcákat árasztott el a hirtelen lezúduló csapadék.

Emellett dió, néhol golflabda méretű jég is hullott.

Képek forrása: Kárpáthír

Rövid elemzés a viharról

Aznap minden adott volt a szupercellás zivatarok megjelenéséhez északkeleten. A jelentős labilitás, nagy mennyiségű légköri energia mellett kellő mértékű szélnyírás is rendelkezésre állt, ami a forgó zivatarok kialakulásának elengedhetetlen feltétele. A felszínközeli erős konvergencia és a fronthoz kapcsolódó örvényességi mezők is elegendő emelést biztosítottak egy erős zivatar létrejöttéhez.

A szupercella a közeledő hidegfront előterében, Szlovákia nyugati részén alakult ki délután 3 és 4 óra között, majd fél 5 körül lépte át a szlovák-ukrán határt, miközben délkeleti irányba mozdult el, az alapáramláshoz képest kissé jobbra kitérve. 

A szupercella hatalmas felhőzete az EumetSat műholdfelvételén.

Szerkezetét tekintve egy klasszikus szupercella lehetett, ezen típusú szupercellánál fordulnak elő leggyakrabban tornádók. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet vasárnap 16:30-kor készült nagyfelbontású radarképén megfigyelhető a szupercella szerkezete, melynek legfőbb jellegzetessége a zivatar mezociklonja körüli kampós radar echo (Hook-echo). Ennek a kampónak a belsejében foglalhatott helyet maga tornádó.

Radarkép: SHMU  

A fentebb látott felvételen a szupercella forgó mezociklonja is szépen megjelenik.

A károk alapján a tornádó valószínűleg F1-es erősséget érhetett el, ami a korrigált Fujita-skála szerint 138-177 km/h közötti szélerősségnek felel meg.  

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.07.09 15:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban