Tornádó és havazás ugyanazon a napon Franciaországban

Nem mindennapi időjárási helyzet alakult ki Franciaországban: az ország északnyugati részén havazott, keletebbre tornádó alakult ki.

Nehéz dolguk lehetett a francia meteorológusoknak a hétvégén. Vasárnap egy Franciaország felett örvénylő ciklon éles kontrasztot hozott létre az ország keleti és nyugati fele között.

Keleten, a német határ közelében heves zivatarok alakultak ki, köztük szupercellák is. A zivatarokat intenzív villámtevékenység, felhőszakadás és nagy méretű jégszemek kísérték. Sőt Bussy-le-Repos település közelében egy szupercellából kinyúló tornádó is kialakult, mely sajnos károkat is okozott a környéken.

Videófelvétel a tornádóról:

Forrás: Chroniques Chaotiques/Youtube

Forrás: Severe Weather Europe/Christophe Asselin

Szupercella Franciaországban (Forrás:  Severe Weather Europe/Kevin' Leclercq

Az ország nyugati részén ezzel szemben meglehetősen hűvös, esős volt az időjárás olyannyira, hogy Normandiában nagy pelyhekben hullott a hó:

Forrás: Météo Express/Eric Levalet

Ez a kettősség jó példája annak, hogy nem mindegy, hogy melyik oldalán vagyunk egy ciklonnak. A ciklon hátoldali részén hűvösebb, már-már fagypont körüli levegő áramlott be a magasban, emiatt alakult ki a havazás. A ciklon előoldalán azonban meleg, páradús levegő érkezett dél felől, ami ideális feltételeket biztosított a heves zivatarok kialakulásához.

 

Az ECMWF globális időjárási modell 850 hPa-os szintre (kb.1500 méter) vonatkozó ekvipotenciális hőmérsékleti és hőmérsékleti előrejelzésén jól szembetűnik a kontraszt. (Forrás: Weather.us) 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.04.30 20:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt