Több helyen indult fagyosan a reggel

Hideg őszi reggelre ébredhettünk. Az ország több pontján is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, volt ahol -4, -3 fok is előfordult.

Inkább novemberi, mint szeptemberi hajnalon vagyunk túl, hiszen az ilyenkor megszokottnál jóval hidegebb volt a reggel, több helyen fagypont alá süllyedt a hőmérséklet.

Az Északi-középhegység térségében mérhettünk a leghidegebbet: Mihálygergén -3,5, Bereten -2,7, Romhányon -2,4 fokig hűlt le a levegő. Fagyos volt a reggel a Duna-Tisza közén lévő Csévharaszton (-2,8 fok) és egészen nyugaton, Kétvölgyben (-2,61 fok) is.

Lalekiraly fotója Kótajról, köszönjük!

Egy héttel ezelőtt még kb. 10 fokkal volt melegebb mint most.

Miért van ilyen hideg?

Az átlagostól hidegebb idő két tényezőnek köszönhető. A legfőbb ok, hogy a hétfői hidegfront mögött több fokkal hidegebb levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. Körülbelül 8-10 fokkal mérhetünk hidegebbet mint tavaly ilyenkor. Ez a hideg levegő egy egész Közép-Európát beterítő anticiklon hatására nyugalomba került felettünk, vagyis derült idő és gyenge légmozgás jellemzete az éjszakát. Ennek köszönhetően tudott lehűlni a levegő a felszín közelében. 

Az ECMWF tengerszinti légnyomás anomália térképén jól kirajzolódik a felettünk húzódó anticiklon (felső), míg a 850 hPa-os szintre (kb.1500 méter) vonatkozó hőmérsékleti térképen szépen megjelenik a Kárpát-medence térségét uraló hideg légtömeg
(Forrás: WxCharts.eu)

A fagy nem marad sokáig, a következő napokban melegebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.

Borítókép: ImMaszi

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.09.26 10:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

-2, -3 fok lesz holnap reggel északon
Oda a kiskabátos reggel
20-25 fokkal lett hidegebb