Duna: 10 centivel dőlt meg az eddigi legalacsonyabb vízállás Budapesten

Szerda délelőtt a fővárosban 41 centiméterrel állt be az új negatív rekord, az alsóbb szakaszokon viszont 20-30 centiméter is volt a rekorddöntés.

Mint arról már több cikkünkben is beszámoltunk, az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt több helyen is megdőlt az eddigi legalacsonyabb vízállás rekordja legnagyobb folyónkon, a Dunán.

41 cm az új negatív rekord Budapesten

Budapestnél eddig 51 centiméter volt a valaha mért legalacsonyabb vízállás, amelyet 1947. november 6-án regisztráltak. Ezt szárnyalta túl a szerdán mért 41 cm-es érték - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóközleményében

Gyzoli fotója, köszönjük!

Paksnál több mint 30 centivel dőlt rekord

Komárom felett nem, de az alatt a Duna teljes magyarországi szakaszán megdőltek az alacsony vízállási rekordok. Több helyen 20-30 centivel mértek alacsonyabb vízszinteket, mint az eddig valaha mért legalacsonyabb vízállás, Paksnál például -89 cm az új rekord, mely 31 centivel kevesebb, mint az eddigi, 2011-es érték.

Az eddig mért legalacsonyabb vízállások a Dunán és új negatív rekordok (forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság)

A jövő hét közepén a Duna lefolyásképződés szempontjából jelentős részvízgyűjtőin (Inn, Traun, Enns) jelentősebb mennyiségű (20-25 mm) csapadék várható. Ennek hatása a jövő hét vége felé érheti el a Duna magyarországi szakaszát, akkortól emelkedhetnek jelentősebben a vízszintek.

A Tiszán a rekordok megdőlésének kisebb a valószínűsége, de a Szamoson, a Sajón, és a Hernádon, az eddigi legalacsonyabb értékeket csak kismértékben felülmúló vízállásokat észlelnek.

Borítókép: Joe2360 /A Duna Szentendrénél/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.10.19 12:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én