Tisztul a Balaton vize

Landsat műholdfelvételeken vizsgálták a vízminőséget, a Balaton több évtizedes javuló tendenciát mutat.

A Stanford Egyetem és a NASA szakemberei kezdték vizsgálni az algavirágzás globális trendjét. A kutatásaik a legtöbb esetben elkeserítő eredményt mutattak, ez alól azonban kivétel a Balaton.

Hat kontinens 33 országában 71 tavat vizsgáltak a Landsat műholdak adatai alapján. A kutatáshoz 100 négyzetkilométernél nagyobb tavakat választottak úgy, hogy minél jobban különbözzenek a fizikai körülmények, a földrajzi szélesség és az emberi beavatkozás mértéke. 28 év 32000 nyári felvételét elemezték. Elsősorban az erős infravörös jeleket keresték, mivel a fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, a klorofill a kék és a vörös hullámhosszakat elnyeli, a közeli infravörös sugárzást (és a zöldet) viszont visszaveri. Az intenzív algavirágzás idején tehát az infravörös felvételeken erős infravörös visszaverés látható. A vizsgált időszakban (1984–2012)

a nyári maximális algavirágzás a vizsgált 71 tó közül 48-nál (68%) növekedett.

A növekedés negatív hatással van az ivóvízellátásra, a mezőgazdaságra, a halászatra, a turizmusra. Az Egyesült Államokban évi négy milliárd dollárra becsülik az algavirágzás okozta károkat. Ennek oka a főként bemosott trágyával bekerülő túl sok tápanyag, mivel a foszfor és nitrogén algásodáshoz vezet. Az algásodás az oxigén elvonásával a vízi élőlényekre és az emberre is káros, mérgező hatású lehet. Ez a veszély elsősorban állóvizekre vonatkozik, ahol gyenge a cirkuláció, tartósan magas a vízhőmérséklet vagy változékony az összetétel. 

A Landsat–8 OLI műszerének 2017. szeptember 12-i felvétele a tibeti Szilin-tóról, ahol évről évre egyre súlyosabb az algavirágzás:

(Forrás: NASA Earth Observatory / Lauren Dauphin / USGS)

A kutatók

71 tóból hatnál tapasztaltak javulást

az algahelyzetben és vízminőségben.

A Landsat–8 OLI műszerének 2019. augusztus 31-i felvétele (forrás: NASA Earth Observatory / Lauren Dauphin / USGS)

A tartós javulást mutató hat tó egyike a Balaton, ahol az illetékesek komoly erőfeszítésének köszönhető a vízbe kerülő szennyező tápanyagok mennyiségének csökkenése. A vízminőség megőrzéséhez továbbá hozzájárul, hogy a vízhőmérséklet nem, vagy csekély mértékben mutat emelkedő tendenciát.

Forrás: urvilag.hu

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2020.07.05 16:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot
Egy csapásra véget ért a strandidő a Balatonnál (videóval)
Vízben állt a Balaton déli partja