Távoli tüzek füstje sodródhatott térségünkbe

Vékony füstréteg jelent meg Európa felett, mely az északi félteke egyik erdőtüzéből származhat. Hazánk felett is látni lehetett a füstsávokat az égen.

Füstsávokat lehetett megfigyelni a napokban napkeltekor és alkonyat idején hazánk égboltján, de nem csak idehaza észlelhető a légköri füst. A szerda reggel készült műholdfelvételeken is megjelent a füstfelhő  melyről a Cseh Hidrometeorológiai Szolgálat is beszámolt facebook posztjában. 

A más-más mérési tartományban készült felvételeken egy Skandináviától egészen az Alpokig elnyúló sáv jelenik meg, melyet a Csehország környékén örvénylő hidegcsepp teker magaköré.

Fekete-hegyi webkameránk szerda esti felvételén is megjelentek a barnás sávok. A videón egy távoli, Csehország déli részén lévő zivatar is szépen kivehető:

Üzemeltető: Bredán Viktor

Lenkei Péter Prédikálószékről örökítette meg ugyanezt. A magaslégköri füst itt is jól kivehető:

Azt pontosan nem tudni, hogy az északi félteke melyik régiójából érkezhetett a növények, erdők égéséből származó füst, de az elmúlt napok északi, északkeleti irányú áramlása miatt az sem kizárt, hogy a Kelet-Szibériában égő tundra füstje juthatott el térségünkbe a magassági áramlások segítségével. 

Füst borította Kelet-Szibéria. Forrás: Himawari-8 műhold csütörtöki felvétele

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.06.25 16:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Miskolcról és Sopronból visszanézhetünk a télbe
Csütörtökön elindult az idei hajózási szezon a Balatonon
Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket