Extrém hideg után hirtelen felmelegedés jön a Nagy-tavak vidékén

A hét közepén -30 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet az USA-ban, a Nagy-tavak környékén, majd pár nap alatt közel 40 fokos melegedés jön a magasban.

Nem lehet könnyű dolga a napokban a Nagy-Tavak vidékén élő frontérzékenyeknek, ugyanis a térség időjárása meglehetősen szélsőségesen alakul. A hét közepén egy Kanada felől érkező szokatlanul erős hideghullám okozhat akár -30, helyenként -40 foknál is erősebb fagyokat, ugyanakkor a hétvégére délire-délnyugatira forduló áramlással a magasabb légrétegekben

mintegy 40 fokkal melegebb levegő 

érkezik. Mondani sem kell, milyen kellemetlen tünetekkel járhat az efféle szélsőséges időjárás azoknál, akik érzékenyek a frontokra.

De mi is okozza ezt a hirtelen rendkívüli ingadozást? Az enyhébb és a hidegebb sarkvidéki légtömegek határán húzódó polárfront alapesetben nyugat-keleti irányban futja körbe a magasabb földrajzi szélességek mentén bolygónkat. A különféle időjárási tényezők (hóborítottság, lehűlés mértéke, légnyomásviszonyok) együttes hatására időről-időre ezen a fronton azonban hullámok keletkeznek, melyek lehetővé teszik a hidegebb légtömegek dél felé történő elmozdulását. Nálunk is ez a jelenség figyelhető meg télen, ha például a Brit-szigetek fölött kialakul az úgynevezett blokkoló anticiklon. 

-30, -40 foknál is hidegebb lehet

A napokban az USA keleti felét elárasztó hideg extrém mértékűnek bizonyul, olyannyira, hogy a hét közepén a hőmérséklet többfelé -20, a Nagy-tavaktól nyugatra nem egy helyen -30, sőt akár -40 fok alá csökkenhet éjszakánként.

Szerda hajnalra várható legalacsonyabb hőmérséklet a GFS modell előrejelzése alapján (forrás: Meteociel.fr)

Az extrém hideg azonban hamar megszakad, a hét második felében ugyanis egy ciklon előoldalán délire-délnyugatira forduló áramlással a 850 hPa-os szinten (kb. 1500 méteres magasságban) mintegy 40 fokkal melegebb levegő érkezik a térségbe, így akkor a szokatlanul erős fagyokat többfelé már pozitív hőmérséklet válthatja fel.

A GFS modell előrejelzéséből származtatott fáklyadiagram a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletére és a csapadékra vonatkozóan Chicago térségére (forrás: wetterzentrale.de)

Borítókép: WXCharts.com

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.01.29 14:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jövő hét végétől térhet vissza a meleg
-3 fok volt a leghidegebb ma reggel
-2, -3 fok lesz holnap reggel északon