Szinte kora nyárias idő jöhet húsvétra

A számítógépes és a mesterséges intelligencia alapú modellek is jelentős felmelegedéssel számolnak jövő hét második felére.

Az elmúlt években többször is tapasztalhattuk, hogy helyet cserélt a karácsony és a húsvét, már ami az időjárást illeti. Az enyhe, tavaszias karácsonyokat ugyanis gyakran követte hideg, télies húsvét, nem egyszer szánkón érkezett a nyuszi. Legutóbb tavaly hullott a hó közvetlenül az ünnep előtt.

Nos, idén minden jel arra mutat, hogy távol marad a télies időjárás a húsvéti ünnepek alatt. Éppen ellenkezőleg, a legtöbb előrejelző modell - beleértve a mesterséges intelligencia (AIFS) alapú modelleket is - jelentős felmelegedéssel számolnak a jövő hét második felére. Vagyis úgy tűnik, a mostani húsvét a meleg, már-már kora nyárias idő jegyében telhet. Egy Nyugat-Európa fölött kialakuló több középpontú ciklonrendszer előoldalán megerősödő délies áramlásnak köszönhetően ugyanis a hőmérséklet elérheti a 25 fokot.

Jól látható ez az ECMWF elmúlt 4 AIFS futásából készült 4 tagú fáklyán is. A grafikonon a Budapestre várható hőmérsékleti értékek szerepelnek:

Forrás: ECMWF

További részletekkel hamarosan újabb cikkben jelentkezünk.

Borítókép: Kocka55 korábbi fotója


Mit szólnál egy kora nyárias húsvéthoz?

◎ Örülnék neki

◎ Megelégszem tavaszias idővel is

◎ Remélem, hideg lesz

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.03.21 13:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát fagy
Újra 20 fok felett
Egyre melegebb idő jön hétvégén