Spanyol ítéletidő

Egy Hugo névre keresztelt ciklon szelte át az Ibériai-félszigetet, útját orkán erejű szél és villámárvíz kísérte.

A Spanyol Meteorológiai Szolgálat által Hugo-nak nevezett ciklon nagy területen esőt, a hegyvidéki tájakon havazást hozott az Ibériai-félszigetre a hétvége első napján. Spanyolország északi részén a széllökések nem egy helyen meghaladták a 130 km/órát.

Széllökések várható erőssége (km/óra). Forrás: Wxcharts.eu

Péntek óta piros risztás van érvényben.

A legtöbb eső Észak-Spanyolország hegységek körüli részét sújtotta. Az érintett régiók többek közt Galícia, Asturias, Cantabria és Pias Vasco. Átlagosan 25-50, de helyenként 75 mm csapadék is leesett rövid idő alatt. Bár ezek az összegek még nem extrémek, szombat estig még jócskán gyarapodott a csapadékösszeg. Ebben ez évben a térségben többször is előfordultak nagyobb esőzések, így már 580 mm-nél tart a teljes csapadékmennyiség, mely két és félszer annyi, mint amennyi március végéig átlagosan hullani szokott, összehasonlításképp Magyarországon pedig ez az átlagos éves csapadékösszeg értéke. 

Forrás: Euroweeklynews.com

Az Accuweather meteorológusa a következőkre figyelmeztette az érintetteket:
A folyók és patakok várhatóan kiöntenek medrükből, több utcát is eláraszt a víz, járhatatlanná válnak egyes városok utai. A hegyekben 30 centiméternél is több hó eshet. A telítődő talaj és szélviharok által könnyen kicsavarodnak a fák, áramszünetre is fel kell készülniük a lakosoknak. A hajók és repülőjáratok sincsenek biztonságban.

Forrás: EUMETSAT

Hugo elvonultával a hét elején szárazabb és enyhébb idő várható az Ibériai-félszigeten. A napsütés és a melegebb hőmérsékletek segítenek visszanyerni a talaj normál nedvességtartalmát.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.03.24 10:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből
Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban