Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén

Nemcsak hazánkban, hanem globálisan is rekordot döntött az idei március a hivatalos mérések szerint.

Az Európai Középtávú Időjárás-Előrejelző Központ (ECMWF) által létrehozott Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) havonta éghajlati jelentéseket tesz közzé, amelyek a globális felszíni levegő- és tengerhőmérséklet, a tengerjég-kiterjedés és a hidrológiai változók anomáliájáról számolnak be. Ezen mérések alapján

a 2024-es március globálisan melegebb volt, mint bármely korábbi március a mérések kezdete óta.

Az átlagos felszíni léghőmérséklet 14,14°C volt, ami 0,73°C-kal haladta meg az 1991-2020 közötti márciusi 30 éves átlagot, és 0,1°C-kal volt magasabb a korábbi adott havi rekordhoz képest, melyet 2016. márciusban regisztráltak. Ez már sorban a tizedik egymást követő hónap, mely az év adott hónapjára vonatkozóan megdöntötte a havi melegrekordot. Az idei március 1,68°C-kal volt melegebb az 1850-1900 közötti iparosodás előtti márciusi átlaghoz képest.

Felszíni hőmérsékleti anomália 2024. márciusában az 1991-2020 közötti időszak márciusi átlagához képest | Forrás: Copernicus Climate Change Service/ECMWF, Adatforrás: ERA5

Az elmúlt tizenkét hónap (2023. április – 2024. március) globális átlaghőmérséklete is rekordmagasan alakult, 0,7°C-kal haladta meg az 1991-2020 közötti átlagot, és 1,58°C-kal az 1850-1900 közötti iparosodás előtti átlagot.

Az európai átlaghőmérséklet idén márciusban 2,12°C-kal volt magasabb az 1991-2020 közötti márciusi átlagnál, így a mögöttünk hagyott március a kontinens második legmelegebb márciusa lett, mindössze 0,02°C-kal maradt el a 2014-es márciusi rekordtól. A hőmérséklet leginkább a közép- és keleti régiókban volt az átlag felett.

Európán kívül a hőmérséklet leginkább Észak-Amerika keleti részén, Grönlandon, Oroszország keleti részén, Közép-Amerikában, Dél-Amerika egyes részein, Afrika számos részén, Ausztrália déli részén és az Antarktisz egyes területein volt az átlag felett.

A globális tengerfelszín-hőmérséklet márciusban az északi 60-dik és a déli 60-dik szélességi kör között átlagosan 21,07°C volt, ami a valaha mért adott havi legmagasabb érték, egy századdal meghaladja a februárban mért 21,06°C-ot.

A globális átlaghőmérséklet is rekordmagasan alakult, az elmúlt 12 hónapban 1,58°C-kal haladta meg az iparosodás előtti szintet.

Aranyló mezők Szeged határában | Fotó: Vass Károly

A tengeri jég kiterjedése márciusban érte el éves maximumát, a havi érték kissé az átlag alatt volt, de még így is ez a legnagyobb márciusi kiterjedés 2013 óta. Az antarktiszi tengerjég kiterjedése 20%-kal alakult az átlag alatt, ami a hatodik legalacsonyabb kiterjedés márciusban a műholdas mérések kezdete óta.

Márciusban Nyugat-Európa nagy részén csapadékosabb volt az időjárás az átlagosnál, a viharok heves esőzéseket okoztak az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban. Skandinávia és Északnyugat-Oroszország egyes régiói is csapadékosabb voltak az átlagosnál. Európa többi részén viszont túlnyomórészt szárazabb volt az időjárás az ilyenkor megszokotthoz képest.

Borítókép: Ancika0811 (Püspökladány)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.


Szerinted is szokatlan volt az idei március időjárása?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2024.04.12 17:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Bejelentették: véget ért az El Niño
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn