Sáros eső hullhat vasárnap

Az erős délies áramlás afrikai eredetű port szállíthat térségünkbe, ami az esővel keveredve több helyen okozhat sáros esőt vasárnap.

Hétvégén igazi tavaszias időre készülhetünk, amit a dél felől érkező egyre enyhébb levegőnek köszönhetünk. Ez az erős délies áramlás azonban nem csak meleget, hanem jelentős mennyiségű afrikai eredetű port is fölénk sodorhat a magasban, ami az esővel keveredve könnyen okozhat sáros esőt több helyen az országban.

A SKIRON modell vasárnap 12 UTC-re (13 óra) vonatkozó előrejelzésén jól látható, ahogy a magasban (kb. 5500 méter) fújó erős szelek egészen a Szaharáig lenyúlnak (bal oldali ábra), ahonnan nagy mennyiségű port szállítanak észak felé (jobb oldali ábra). Forrás: SKIRON (University of Athens)

A legfrissebb előrejelzések szerint sáros eső leginkább a középső tájakon, a Duna vonala mentén és a Duna-Tisza közén alakulhat ki vasárnap délután. Ezeken a területeken kerülhet átfedésbe a felettünk húzódó frontrendszer csapadékzónája a magasban lévő porral.

A porra vonatkozó várható optikai mélység vasárnap 15 UTC-kor (16 óra) az 550 nm-es hullámhosszú sugárzás esetén. Minnél nagyobb ez a szám, annál több por van a levegőben. Forrás: Weather.us

 

Borítókép: Pécz Tibor

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.02.01 11:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Több mint egyhavi csapadék hullott le Sopronban és Mosonmagyaróváron
10-15 fokos lehűlés jön
Szomjazik az Alföld