Sarki fényt és méteres havat is láttunk Tromsø-ben

A sok felhő és a hóviharok között az Aurora Borealis is felvillant norvég túránk során.

Régóta áhított vágyunk volt, hogy egyszer élőben is láthassuk a sarki fényt, ezért úgy döntöttünk, hogy célba vesszük Norvégia északi részét, egészen pontosan Tromsø-t.

A meseszép Ersfjord nagyjából 30 kilométerre Tromsø-től

A 70. szélességi körön fekvő város területének nagy része Tromsøya szigetén fekszik, 350 kilométerrel az északi sarkkörön túl található. Tromsø-t rengeteg turista látogatja, a sarki fény kalandok mellett számos egyéb programra van lehetőségünk a környéken, így részt vehetünk hajótúrákon, melyek során betekintést nyerhetünk a fjordok világába, rénszarvasokat etethetünk, kutyás szánhúzás során élvezhetjük a havas táj szépségeit. Utazhatunk az úgynevezett "Fjellheisen" felvonóval a Floya hegy tetejéig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a gyönyörű hegyvidéki, fjordos környezetre.

Mint egy képeslap

Életünkben nem láttunk még ennyi havat egyszerre

A zord hideg szerencsére elkerült bennünket, -6, -7 foknál nem igazán volt hidegebb, az erős szélben, különösen az első két napban viszont jóval hidegebbet érezhettünk, a szél csak úgy vitte a havat. Amint pedig az áramlás megfordult és nyugati, északnyugati irányból, vagyis a Norvég-tenger felől kezdett fújni a szél, kiadós havazások és hózáporok jöttek, gyakorlatilag 3 napon keresztül kisebb-nagyobb szünetekkel. A hó derékig ért, becslésünk szerint az átlagos vastagsága 100-120 centiméter körül lehetett.

Mint a mesékben, derékig ért a hó

A sarki fényt is élőben csodálhattuk meg

Bár az időnk nagy részében felhők borították az eget és gyakran havazott, az egyik este folyamán, amikor éppen kevesebb volt a felhő két hózápor között, végre megmutatta magát a sarki fény. Csodálatos látvány volt, ahogy zöld színekben pompázott a fjord fölött, szerencsésnek éreztük magunkat, hogy megadatott nekünk ez a látvány:

A zöldes színekben pompázó sarki fény szombat (február 17.) este mutatta meg magát

Úton hazafelé pedig a Botteni-öböl jégtáblái fölött repülve tárulkozott elénk mesés látvány:

Ha egyszer nektek is megadatik a lehetőség, hogy elutazzatok a sarkkörön túlra, semmiképp ne hagyjátok ki, lenyűgöző élményekkel gazdagodhattok!


Jártál már Tromsø-ben?

◎ Igen

◎ Még soha

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.02.22 15:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
4-5 centi friss hó borította a Kékest