Rögtön nyár lett a tél után

Az átlagosnál lényegesen hidegebb március után áprilisban szinte berobbant a nyár, a mérések kezdete óta nem volt még ilyen meleg második tavaszi hónapunk.

Egy átlagos évben az áprilisi havi középhőmérséklet 5-6 fokkal magasabb a márciusinál, jellemzően 11 fok körül alakul. 

Idén azonban egészen másképp alakult az időjárási helyzet: márciusban még gyakori havazás és több alkalommal is téliesen hideg idő volt jellemző. A havi középhőmérséklet is elmaradt a sokévi átlagtól, országos átlagban ez 3,3 fok volt (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat). Bizonyára sokan emlékeznek még a március 17-18-án tomboló hóviharokra is.

Kókai Ádám fotója a Zagyva partjáról, köszönjük!

Több mint 12 fokkal volt melegebb az április a márciusnál

Ezzel szemben áprilisban a hónap első két napjától eltekintve végig az 1981-2010-es sokévi átlag fölött alakult a napi középhőmérséklet. Gyakorlatilag pár nap alatt télből a nyárba csöppentünk: miközben húsvét vasárnap az Északi-középhegységben még havazott, addig alig egy hét múlva, 9-én délután már sokfelé mutattak 25 fok fölötti értékeket a hőmérők. Kisebb lehűlések ugyan előfordultak, de ezeket követően rendszerint gyorsan visszatért a délies áramlás hazánkba, így egyre inkább emlékezetett az időjárás a kora nyárra, mintsem a tavaszra.

Stec Krisztián fotója, köszönjük!

A legmelegebb idő a hónap végére köszöntött be, ekkor már több helyen 30 fok fölé melegedett napközben a levegő, 29-én 31,4 fokkal az országos melegrekord is megdőlt.

A legmelegebb április 1901 óta

Mindezek eredményeként az idei április lett 1901 óta a legmelegebb, a havi középhőmérséklet országos átlagban 15,63 foknak adódott, ami 4,6 fokkal magasabb mint a 30 éves átlag. A dolog másik érdekessége, hogy ez több mint 12 fokkal múlja felül a márciust, akár egy májusi havi középhőmérsékletnek is megfelelne. A hónap nemcsak melegnek, hanem száraznak is bizonyult, egyre több helyen szükség lenne az aranyat érő májusi esőkre.

Borítókép: EB09/Szeva62

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.05.06 14:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
-2, -3 fok lesz holnap reggel északon
Beindult a jéggyár