Rekord méretűre zsugorodott az északi sarkvidék jege

Több arktikus régióban is minimum rekordot döntött a jégtakaró kiterjedése.

Aggasztó méretűre zsugorogott az Északi-sarkot borító jégfelszín. Az idei mérések alapján a nagy mértékű olvadás április és június hónapban eredményezett abszolút rekordot a jégtakaró kiterjedségét illetően. Bár a teljes északi jégsapka május havi mérete meghaladta a 2016-os rekord alacsony értéket, még így is bőven kisebb maradt a korábbi évek átlagához képest. 

Éves kiterjedése a jégtakarónak az északi sarkvidék tengerein

Forrás: Északi-sarki jégterület/koncentráció - Zachary Labe, adatok: National Snow and Ice Data Center

Napi adatok alapján, június 14-én szintén valamivel meghaladta a jég kiterjedése a 2016-os minimumot:

Június 14-én mért értékek az északi-sarki jég kiterjedéséről

Forrás: Északi-sarki jégterület/koncentráció - Zachary Labe, adatok: National Snow and Ice Data Center

Az északi félteke jégtakaróját érintő kutatások kitértek a vízszint emelkedésére is. Az erre irányuló előrejelzések sem kecsegtetnek túl jó hírekkel. Egyes forgatókönyvek szerint 

2 métert is nőhet a tenger szintje

az évszázad végére. Az IPCC 2013-ban kiadott tanulmánya szerint ha a bolygó felmelegedése folytatódik és az üvegházhatású gázok kibocsátása nem csökken, akkor 2100-ra 52-98 centiméteres vízszintnövekedés lehetséges. Azonban sok szakértő tartja ezt visszafogott, “konzervatív” becslésnek - adta hírül nemrégiben az MTI.

“2100-ra a jégtáblák olvadása valószínűleg 7-178 centiméterrel járul hozzá a vízszintemelkedéshez, ám ha hozzáadjuk a gleccsereket és a jégsapkákat, valamint a víz térfogatának növekedését a melegedés hatására, akkor jóval két méter fölött járunk” – mondta Jonathan Bamber, az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány vezető szerzője, a Bristoli Egyetem kutatója.

Az olvadásban rejlő bizonytalanságot és a kutatók aggályait támasztja alá az is, hogy friss mérések alapján nagy mértékben felgyorsult a grönlandi jégtakaró olvadása. Szám szerint ezen a héten csütörtökön például nem kevesebb, mint 2 milliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt Grönlandon.

Grönlandi jégtakaró kiterjedése (június 13.)

Forrás: Twitter.com/greenlandicesmb

Borítókép: Weather.com

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.06.15 11:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény