Porördögök kergetőztek a napos időben

Csütörtök délután az erős felmelegedés hatására Perkáta és Dunaújváros között több porördögöt is megfigyeltek.

Rendkívül nagy napi hőingás jellemezte a hét negyedik napját, délután sok helyen több mint 20 fokkal volt melegebb a hajnali, kora reggeli órákhoz képest.

A napos időben az erős felmelegedés hatására Perkáta és Dunaújváros között 

több porördög is kialakult.

Papp Péter fotói, köszönjük!

A boszorkánytölcsérként is ismert jelenség kialakulásáért a csendes, napos időszak alatti erős besugárzás felelős. Hazánkban főként nyáron alakulnak ki, de kisebb számban tavasszal és ősszel is megfigyelhetők.

Ha egy terület erősen felmelegszik, a talaj közeli meleg levegő feláramlásnak indul, illetve vertikális tengelyű örvénylésbe kezdhet a szélnyírás vagy domborzati hatások következtében. Port, homokot felkavarva láthatóvá válik.

Általában a térségre jellemző legerősebb besugárzás idején - legtöbbször napközben 10 és 16 óra között - alakulnak ki porördögök. A tornádókkal ellentétben - melyek a felhőkből nyúlnak alá - a porördögök a felszínről indulnak. Szerkezetüket tekintve átmérőjük pár centitől 20-30 méterig is változhat, magasságuk az 5-10, de akár a 100 métert is elérheti, élettartamuk legtöbbször csak néhány perc. Életútjuk sem túl hosszú, általában néhány 10 vagy száz méter után elenyésznek.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.03.28 17:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Májusi időt hoz a húsvéti hosszú hétvége
Hidegfront vonult át az éjjel
Viharos csütörtök: 80-90 km/órás széllökések is lehetnek a Dunántúlon