Őszies idő pünkösdvasárnapon

Május, egyben a meteorológiai tavasz utolsó napja hűvös, szeles, többfelé csapadékos időt hoz.

Az idei évben a meteorológiai tavasz utolsó napja, mely egyben pünkösdvasárnap is, meglehetősen hűvös, kellemetlen időt hoz az ország nagy részére.

A megszokott nyugatias irány helyett ezúttal északkelet felől érkezik fölénk egy ciklon, melynek hatására országszerte beborul az ég, és többfelé elered az eső. Szárazabb idő, kevés napsütés csupán délen, délkeleten lehet. A meteorológiai szaknyelven retrográd ciklonok (melyek keletről nyugat felé vonulnak) pontos útvonalának előrejelzése az egyik legbonyolultabb feladat, a jelenlegi számítások alapján úgy tűnik, a legtöbb csapadék északon és a Dunántúlon eshet,

helyenként 10 mm-nél is több.

Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, ez még tovább ront majd hőérzetünkön: északon csupán 11-14, máshol 15-20 fok lehet a legmelegebb órákban, 19-20 fokra a délen, délkeleten élők számíthatnak. Ezek a hőmérsékleti értékek inkább október, mintsem május legvégének felelnek meg.

Pünkösdhétfőre elvonul a csapadékot adó zárt felhőzet, a napos időszakok mellett felhőátvonulásokra számíthatunk, elszórtan egy-egy záporral. A szél továbbra is élénk, helyenként erős marad. Bár pár fokot emelkedik a hőmérséklet, 17-22 foknál így sem lesz melegebb.

A jövő hét második fele viszont meghozhatja a nyárias időt.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.05.29 22:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fagyott ma reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz