Óriásit nőtt radarhálózatunk

Első horvát radarunkkal elérjük Olaszország, Szlovénia, és az Adriai-tenger partvonalát is.

Mint arról már korábban beszámoltunk (illetve két élő bejelentkezésben közvetítettük is), e héten felállítottuk legelső, Horvátországban működő meteorológiai lokátorunkat Medulin sportrepülőterén (nem messze Pula városától), az Isztriai-félsziget déli csücskén.

Ezzel rendkívül látványosan megnőtt a hálózatunk által lefedett terület (igaz, még nincs többszörös kompozitunk az Adria térségében); ám a radar elvi hatósugara 250 km, legalábbis a heves (magasra törő) viharok tekintetében.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy zivatarrendszert Olaszországban akár már Firenze felett észlelhetünk. Beleshetünk az osztrák Alpok déli csúcsai fölé; Szlovénia teljes területét átfogjuk (utóbbit felsőszölnöki lokátorunkkal kompozitban), Horvátország északi részét Zágrábbal együtt szintén saját, gyékényesi radarunkkal kompozitban fedjük; dél felé haladva pedig éppen Split városáig terjed az elvi hatósugár.

Hamarosan külön cikkben részletes kép- és videóriporttal jelentkezünk a telepítés munkálataival, amelyhez már megpróbáljuk mellékelni az első teszt-videókat is, ha lesznek zivatarok az Adrián; legvégül pedig állandó tartalomként is elérhető lesz mindez az Időképen és cseh partnercégünk médiafelületein. (Az Időkép nemzetközi radarhálózatát cseh partner- és leányvállalataival, a Meteopress és a MeteoSense S.r.o-val közösen fejleszti).

Néhány napon belül tehát új képekkel és videókkal jelentkezünk első horvát radarunkkal kapcsolatban; illetve tartogatunk még néhány igen jelentős "meglepetést", fejlesztést is a témában látogatóink számára. Köszönjük!

2019. június 19. / Az Időkép stábja

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.06.20 2:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Minket nem, de az Adriát letarolta a front
800 kilométer hosszú zivatarrenszer alakult ki az Adria térségében
Melegebb van itt, mint az Adrián