Mi is kapunk a Lorenzo hurrikánból?

Az ex-hurrikán, Lorenzo, mérsékelt övi ciklonná szelídülve hazánk időjárását is meghatározza a hétvégén.

A Lorenzo hurrikán nagy port, vagy inkább nagy hullámokat kavart az Atlanti-óceán északi részén húzódó Portugáliához tartozó Azori-szigetek térségében. A szigetcsoportot szerdán érte el a hurrikán, középpontjával ugyan a szigetek mellett haladt el, de az akkor még legmagasabb, 5-ös kategóriába tartozó vihar hatalmas pusztítást okozott a partokon.

 

 

Csütörtökön Lorenzo mérsékeltövi ciklonná szelídülve közelítette meg, majd az esti órákban el is érte Írország és a Brit-szigetek térségét. A hatóságok magas fokú készültséggel várták a vihart, sokfelé figyelmeztették a lakosságot a szélviharra, és a lehetséges áradásokra, villámárvizekre. A partokat a hatalmas hullámok miatt jóelőre kiürítették.
Írországban már folyamatban van az okozott károk felmérése, többfelé csütörtök óta szünetel az áramszolgáltatás, a kidőlt fák eltorlaszolták az utakat, hatalmas szélvihar pusztított, nem egy helyen rövid idő alatt az 50 mm-t is meghaladta a csapadékmennyiség.

A hurrikán, majd a ciklon korábbi útvonala
Forrás: NOAA

A légörvény azóta jelentősen legyengült, a Brit-szigetek felől a kontinens belseje felé veszi az irányt többfelé csapadékos, szeles időt okoz. Középpontjához képest keletre egy új nyomási központ alakul ki, az ex-Lorenzo energiájából táplálkozva életre kel, majd a szombati napon eléri Közép-Európát, így hazánk térségét is. Hatására több helyen esőre, átvonulását követően záporokra, zivatarokra, kisebb lehűlésre is számíthatunk, de rendkívüli időjárási jelenségre nem kell készülni. Az északnyugati szél szombat este a Dunántúlon, vasárnap országszerte erős, viharos lökésekkel járhat.

Így helyeződik át Írország felől fölénk a hurrikán maradványa
Forrás: WXCharts

Borítókép: NOAA STAR GOES (szeptember 30.)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.10.04 11:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront vonult át az éjjel
Szerdán újra 20 fok fölé mentünk
Viharos csütörtök: 80-90 km/órás széllökések is lehetnek a Dunántúlon