Méteres hó hullott az USA nyugati részén

Szokatlanul korán érkezett a tél az USA északnyugati tagállamaiba, Montanában a kormányzó szükségállaptot hirdetett.

Vasárnap óta az Egyesült Államok több északnyugati és nyugati tagállamában dúlnak hóviharok. Északról érkezett a hideg sarkvidéki eredetű levegő, mely keveredve a nedvesebb, enyhébb légtömegekkel intenzív csapadékképződéshez vezetett.

A 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletének eltérése az 1979-2010-es átlaghoz képest és a tengerszinti légnyomás október elsején 0 UTC-kor az ECMWF modellen. Az USA északnyugati részét helyenként az átlagosnál több mint 15 fokkal hidegebb légtömeg árasztotta el. (forrás: WXCharts.com)

Az erős széllökésekkel kísért sűrű hóesés nyomán helyenként méteres hó és köd borítja Washington államot, Oregont, Idahót, Montanát, Kalifornia egy részét, Nevadát és Utah-t is. A heves szél sok helyen fákat döntött ki és villamosvezetékeket szakított le. Több települést elzárt a hó, az utak járhatatlanok, az áramszolgáltatás megszűnt - olvasható partnerünk oldalán, a Síelők.hu-n.

 

Fotó és videó forrása: NBC Montana / Facebook

"Példa nélküli ez a téli vihar szeptemberben"

- fogalmazott Montana kormányzója. Washingtonban, Oregonban, Idahóban és Montana egy részén hétfőn zárva tartottak az iskolák.

A meteorológusok előrejelzései szerint a korai tél a hét közepéig még kitart.

Borítókép: NBC Montana / Facebook

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.10.01 10:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Makacskodik a tél a hegyekben