Meleg időszak jön karácsony előtt

15-16 fok is lehet karácsonyt megelőző héten, az ünnepekre jöhet bizonytalan mértékű lehűlés.

Az Atlanti-óceánon továbbra is meglehetősen aktív ciklontevékenység zajlik, szinte futószalagszerűen képződnek az újabb és újabb alacsony nyomású légköri képződmények. Ezeknek a ciklonoknak a frontjai szombatig hazánkat is többször érintik, gyakran csapadékos, szeles időt okozva. Vasárnaptól viszont egyre inkább a ciklonok előoldalára kerülünk, délnyugatira fordul az áramlás, ezzel pedig a magasban erőteljes melegedés veszi kezdetét. Jövő hét kedd-szerda tájékára

az átlagosnál 10-12 fokkal melegebb levegő 

is elérheti térségünket. Ezzel egyidejűleg egy anticiklon is kiépülhet térségünk fölött, mely száraz, enyhe időt hozhat magával.

A 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) várható hőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól december 15 és 20. között az ECMWF modell előrejelzése alapján (forrás: WXCharts.com)

Így az időjárás is sokkal inkább a tavaszra fog emlékeztetni mintsem a decemberre. A szelesebb, naposabb helyeken - nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon és délen - 

a 15-16 fokot is elérhetjük,

a kevésbé szeles tájakon viszont éjszakánként többfelé képződhet köd, valamint alacsony szintű rétegfelhőzet, mely napközben is tartósnak bizonyulhat. Itt lesz hűvösebb, 10 fok alatt alakulhatnak a maximumok.

Az amerikai GFS modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os szint hőmérsékletére és csapadékra vonatkozóan (forrás: Wetterzentrale)

A jelenlegi számítások alapján a jövő hét vége felé lehűlés kezdődhet, de ennek mértéke és kimenetele még meglehetősen bizonytalan. Most úgy tűnik, az ország nagy részén idén is elmarad a fehér karácsony, de természetesen az utolsó szó az időjárásé. A modellszámítások alakulásának függvényében hamarosan újabb cikkel várjuk olvasóinkat a karácsonyi időjárásra vonatkozóan.

Borítókép: Kiss Csaba /Pécs/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.12.10 12:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatért a tél az Alpokba és a Tátrába
Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában