Még soha nem volt ilyen meleg az ősz a mérések kezdete óta

A mérések 1901-es kezdete óta a 2019-es ősz volt a legmelegebb, adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A 2019-es ősz lett a legmelegebb a rendszeres mérések 1901-es kezdete óta, adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az évszak középhőmérséklete

12,64 Celsius foknak adódott. 

Ez 0,05 fokkal meghaladja az eddigi legmelegebb 1926-os ősz hőmérsékletét.

Mindhárom hónap középhőmérséklete országosan magasabban alakult az 1981-2010-es időszak átlagánál. A szeptember 1 fokkal, az október közel 2 fokkal, a november viszont 4 fokkal volt melegebb a normálnál.

A napi középhőmérséklet az évszak folyamán a legtöbbször az átlag fölött alakult, átlagosnál hidegebb időszakok csupán szeptember 20. környékén, október első harmadában, október utolsó és november első napjaiban fordultak elő.

Legmagasabb hőmérséklet szeptember elsején automatáink és észlelőink mérései alapján

Első őszi hónapunk kánikulával indult, szeptember elsején többfelé a 35 fokot is elérték a maximumok. Októberben szokatlanul meleg és hosszú vénasszonyok nyarát tapasztalhattunk,. Október 20-tól 5 napon keresztül sorra dőltek a maximum hőmérsékleti rekordok, 24-én Mezőgyánban közel 29 fokig melegedett a levegő. Több alkalommal megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is.

Novemberi naplemente Pécsen - fotó: Györkő Zsombor

Átlagosnál 4 fokkal melegebb november

Novemberben folytatódott a szokatlanul enyhe idő, csupán a hónap utolsó napján érkezett északnyugat felől jelentős lehűlést hozó hidegfront. 13 napon is előfordult 5 fok feletti pozitív anomália. A hónap enyheségét mutatja az is, hogy az évszak legalacsonyabb hőmérséklete sem novemberben, hanem októberben fordult elő, az október 31-ei -8,4°C Zabaron. 1901 óta az idei november a 3. legmelegebbnek adódott.

Borítókép: Andibarta

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.12.06 13:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdán újra 20 fok fölé mentünk
Még várjunk a húsvét előtti autómosással, újra sáros eső jön
Húsvétra megérkezik az igazi tavasz