Maradj Otthon! Időkép kihívás

Fotó és videó-animációs versenyt indítunk az ébredő természet szépségeinek háztáji megörökítésére.

Frissítés #4. 2020. április 11. - Új pályázat - "UV Fotózás otthon" kihívás

A mai nap két fontos új információval jelentkezünk - először is, az Időkép #MaradjOtthon fotó- és video animációs kihívását a kijárási korlátozásokkal együtt meghosszabbítottuk, és május 1-ig 5 db további (tehát összesen 15 db) időjárás-állomással kedveskedünk majd a legszebb, legérdekesebb, legkreatívabb pályaművek alkotóinak! (Részletek és saját példa-videó lejjebb)

Ezzel együtt új kihivással jelentkezünk, méghozzá egy egészen különleges kalandra invitáljuk az otthon maradókat; megmutatjuk, hogyan tudunk "házibarkács" módszerekkel rendkívül különleges, UV-fotókat készíteni; mégpedig a külön erre a célra tervezett, méregdrága fotós szűrők nélkül is.

Az alábbi videó teljes egészében az Időkép saját stábjának jó szándékú "merénylete" a pihenő virágokat felébresztve - viszont több olyan, csodálatos fotót is mellékeltünk (lejjebb) amiket egyetemek-kutatóintézetek készítettek, sok (tíz) milliós eszközökkel. A lényeg éppen az, hogy ezek nélkül, párezer Ft befektetéssel  is bámulatos képeket, videókat készíthetünk otthon!

(Megjegyzés #2 - A fenti példa-videó az Időkép saját "házibarkács" megoldása, UV-Fluoreszcens megoldással, a többi példa-fotót botanikus tudósok, egyetemi professzorok, laborok és profi természetfotósok készítették - ilyeneket sajnos nem fogunk tudni csinálni, de annyira kevesen ismerik ennek a világnak a káprázatos szépségét, hogy úgy döntöttünk, megosztunk belőlük néhányat cikkünkben, még ha nem is saját felvételeinkről van szó - és még ha nem is sikerült kideríteni minden egyes felvétel forrását).

A virágok ugyanis UV-fénytartományban egészen másképp látszódhatnak, mint ahogy azt emberi szemmel látjuk mindennapjainkban. A legtöbb lepke, méh és egyéb - a beporzás szempontjából fontos - élőlény egyébként remekül látja ezeket a színeket; így olyan figyelemfelhívó mintázatokat is, amiket mi észre sem vehetünk.

Amit mégis kihasználhatunk - párezer forintos, "házibarkács" módszerekkel, az az UV- fluoreszencia jelensége. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy - éppúgy, mint a klubokban, szórakozóhelyeken előszeretettel használt partikellékek - számtalan növény- és állatfaj az UV-fény hatására látható tartományban is felfénylik, felfedve egyébként láthatatlan titkait. (Megjegyzés - természetesen ez nem azonos a "valódi" UV-fotózással, amelyhez milliós értékű fotóapparátus kell, méghozzá UV-áteresztő (nem UV-blokkoló!), mindemellett látható fény-blokkoló szűrőkkel, melyek értéke akár egy jobb autóéval is vetekedhet). Mégis, a fluoreszcencia felfedheti kertünk, erkélyünk és ablakpárkányunk lakóinak egy újabb, korábban sosem látott, titkos világát.

Mi kell hozzá?

Először is, egy UV-zseblámpa, vagy bankjegy-vizsgáló; ezeket párezer Ft-ért be lehet szerezni Magyarországon belül is különböző webáruházakból; lehetőleg a zseblámpa kivitelűt válasszuk.

Ami még ezen kívül szükséges hozzá, az a nap (most éppen körülbelül felében) teljesen ingyen rendelkezésre áll :) - sötétség, vagy legalábbis hajnal / alkonyat. (Erre azért van szükség, mert a nappali fények ezerszer, milliószor erősebbek, mint ezek a kis az UV-lámpák, így semmit sem tudnánk megörökíteni mindebből.

Itt viszont egy "apró" kis nehézséggel szembesülünk - a legszebb virágok döntő része este / éjszaka szemérmesen összezárja szirmait, és csak akkor nyílik ki, ha a nap melengető sugarait megérzi. Mit tehetnénk, hogy mégis megmutassák magukat?

Nos, fel kell őket ébresztenünk. El kell velük hitetni, hogy felkelt a nap, véget ért (vagy még el sem kezdődött) az éjszaka; ehhez pedig valahogy szimulálnunk kell a gyanútlan kedvencek számára mindezt. De hogyan?

Nos, a növényeknek - ahogy az embereknek is- van ún. napi ritmusa (kevesen tudják, de az ember ún. "Circadian" bioritmusa nem pontosan 24 órát tesz ki!) - ettől függetlenül, ahogy mi, emberek is tudunk dolgozni, szórakozni éjszaka alvás helyett kellő mennyiségű kávéval, energiaitallal vagy lelkesedéssel, úgy a növényeket is stimulálhatjuk egy kicsit. Oké, átverés, de nem bántjuk őket :)

Szóval, fényt és meleget kell számukra teremtenünk. Meleget a legegyszerűbben hősugárzóval vagy hajszárítóval kelthetünk - de vigyázzunk, nehogy megperzseljük a növényeket! Alacsony hőfokon, távolabbról, lassan kell őket melengetnünk. A fény is elég erős kell hogy legyen; használhatunk reflektort (halogén a legjobb, mert hőt is termel), de nagyon erőd LED is megfelel. 

Mi a fenti, saját készítésű videónkban két hajszárítót, egy halogén reflektort és egy 1000 Lumen-es, taktikai zseblámpát használtunk; körülbelül fél óra kellett, hogy a szirmok kinyíljanak, és bepillantást engedjenek a virág belsejébe.

Bár a videón is látható, rózsaszín-narancs tulipán is fluoreszcens, a legnagyobb különbséget mégis a sárga virág bibéjein és szirmain látni; figyeljük meg jól a bal alsó sarokban!

Itt van még néhány kép arról, hogy mennyire másképp festenek az ibolyák, nárciszok, százszorszépek UV-fényben, illetve anélkül; azt is hozzá kell tennünk, hogy szabad szemmel még nagyobb a különbség, de a példa-felvételeinkhez használt fényképezőről sajnos technikai okok miatt nem tudtuk eltávolítani az összes szűrőt (és maga az üveg lencse is részben blokkolja az UV fényt - ezért nem lehet például ablak mögött ülve lebarnulni, még ha végtelen ideig napozunk is).

Várjuk tehát meghosszabbított #MaradjOtthon pályázatunkon az UV-fluoreszcens fotókat - lehetőleg képpárban, tehát mellékelve ugyanazt a látványt, ugyanabból a szögből és távolságból normál fényben (esetleg a kettő keverékével) is lefotózva. Köszönjük!

2020.04.10. / az Időkép.hu szerkesztősége


Frissítés #3. 2020. április 6. - "Egzotikus ablakpárkány" kihívás

Először is, köszönjük a rengeteg (több száz!) csodálatos fotót, videót és animációt, amit beküldtetek a virágba boruló gyűmölcsösökről, rügyező ágakról - ezeket továbbra is várjuk azoktól, akik olyan szerencsések, hogy ténylegesen saját kertjükben fotózhatják le ezeket az apró kis csodákat.

Viszont nagyon sok visszajelzést kaptunk városban lakó nézőinktől, hogy - bár szeretnének részt venni pályázatunkon - sajnos csak erkélyük / ablakpárkányuk van, és hát lássuk be, cseresznye- vagy barackfák elég ritkán nőnek néhányszor tíz centiméteren.  Rájuk gondolva terjesztjük ki pályázatunkat az "#EgzotikusAblakpárkány" kihívással - részletek lejjebb!

Orchideát, pálmát vagy banánt viszonylag kevesen nevelgetnek otthon - mivel nem ezen az éghajlaton honosak, nem a számukra ideális páratartalom-, és hőmérsékleti viszonyok, napsütéses órák száma között nevelkednének, így rengeteg törődést és odafigyelést igényelnek, "macerásak". A muskátli bezzeg mindent kibír, tele is vannak vele az ablakpárkányok.

Ugyanakkor a mediterrán, esetleg trópusi virágok, növények rendkívül különleges hangulatúak, és nem kis élménnyel ajándékozzák meg azt, aki mégis időt és energiát szán felnevelésükre. Most, ebben a különleges helyzetben, kiváló lehetőség nyílik az otthon töltött órákat azzal tölteni, hogy kísérletképpen felnevelünk ablakpárkányunkon egy ilyen egzotikus kis csodát; és persze a növekedésének minden egyes mozzanatát rögzítjük fényképezővel, telefonnal, kamerával, megosztva többi nézőnkkel a #MaradjOtthon kihívás keretein belül.

Rengeteg kertészetből és szaküzletből rendelhetünk akár magot, akár palántát; ha nem ellenjavallt, akkor érdemes lehet átlátszó akváriumban alakítani ki a táptalajt, hogy a gyökérzet és a még ki sem bújó levél-csíra növekedésének ritkán látotható jelenségét is megfigyelhessük.

A növény utóélete miatt se aggódjunk; ha megszeretjük, akkor szobánk, erkélyünk vagy ablakpárkányunk örök dísze lesz; ha viszont túl mecerásnak érezzük, ajándékozzuk el barátainkak, vagy akár iskoláknak -amúgy szinte bármely kertészet vagy dísznövény-szaküzlet örömmel átveszi majd őket.

Várjuk tehát az #EgzotikusAblakpárkány felvételeket is #MaradjOtthon kihívásunk keretein belül - köszönjük!


Frissítés #2. 2020. április 4 - A hét véget ért, de pályázatunk folytatódik - és bár továbbra is javasoljuk, hogy ha teheted, #MaradjOtthon - reméljük, még ha ki is mozdultunk a gyönyörű tavaszi időben, sikerült mindezt úgy tennünk, hogy biztonságosan távolságot tartottunk - #VigyázzunkEgymásra továbbra is!


Frissítés #1 - 2020.03.31. Rengeteg kérdést kaptunk a versenyben részt venni kívánó nézőinktől, aminek nagyon örülünk. Frissítésünkben igyekszünk összefogalni a leggyakoribb kérdéseket-válaszokat (GYIK) -

1)  Meddig tart a pályázat, / verseny, meddig lehet nevezni, mi a határidő?

Válaszunk - Értelemszerűen a jelenleg bevezetett "Kijárási korlátozás" vége, azaz 2020. április 11., éjfél. (Ha esetlegesen hosszabbításra kerülne a kijárási korlátozás, akkor is díjazni fogjuk az addig beérkezett legszebb, legkreatívabb fotó-videó animációkat, és ha lesz rá lehetőségünk, kiterjetszjük felhívásunkat és újabb "kört", fordulót indítunk - majd.)

2) Hová, hogyan kell elküldeni a képeket / videókat / animációkat?

Válaszunk - 

A) Képek esetén - Bár a cél az éledező természetben a "változás bemutatása" valamilyen animáció formájában, ha valakinek csak egyetlen, de csodaszép képet sikerül egy adott témában készítenie, akkor azt a Képtárunkba tudja feltölteni; a leírásban szerepeljen a #MaradjOtthon hashtag! (Nem regisztrált olvasóink az idokep@idokep.hu címre küldhetik be ilyen jellegű anyagaikat, a tárgyban szintén szerepeljen a #MaradjOtthon !)

B) Néhány képkockát tartalmazó rövid animációk (Pl. minden nap egy fotó egy gyümölcsfáról) - A GIF mára rendkívül elavult formátum, és bár most reneszánszát éli, +rengeteg Online Gif Creator létezik, mégis - csak akkor használjunk ilyet, ha nem tudunk valamiért MP4 / videó formátumot kreálni képkockáinkból. 10 MByte alatti méretű GIF-eket az idokep@idokep.hu címünkön tudunk fogadni, mind észlelőinktől, mind nem regisztrált nézőinktől (a Képtár technikai okok miatt GIF-et nem tud fogadni).

C) Videó-animáció (ez a legkívánatosabb) - Akár csak néhány képkockánk van, akár több percnyi gyorsított Timelapse, / szuperlassított videónk, ezeket javasoljuk YouTube-ra feltölteni, beállítva a kívánatos lejátszási sebességet (akár 1 képkocka / mp is lehet, ha csak néhány képünk van). Ennek a linkjét ugyanígy az idokep@idokep.hu címre várjuk a #MaradjOtthon hashtagg-el a tárgyban, mind észlelőinktől, minden nem regisztrált olvasóinktól.

3) Hány képpel / fotóval / anuimációval lehet pályázni egyszerre?

Válaszunk - nincs korlát, bárki tetszőlegesen sok anyagot elküldhet nekünk, ha azok különböző témákat dolgoznak fel, vagy ugyanazt a témát de más szögből, más tér / időbeli felbontásban... Semmi okunk nincs kizárni két remek felvétel közül az egyiket csak azért, mert ugyanazon nézőnk / olvasónk készíti őket! Várjuk tehát a pályaműveket korlátozás nélkül.

4) Pontosan milyen időjárás-állomást kap a 10 legszebb kiválasztott pályaművet beküldő?

Egy saját kijelzővel rendelkező, hőmérséklet-, páratartalom-, harmatpont-, légnyomás- és csapadék mérésére alkalmas készüléket tudunk felajánlani jelen pályázat keretein belül (konkrét típus nincs, mivel OEM gyártótól szereztük be, - és nem, sajnos nem a legújabb / legdrágább Vaisala és nem is Davis, de szuperül működik és akinek nem létfontosságú a széladat, annak kiváló ajándék :)

További kérdések felmerülése esetén ismét frissítjük / bővítjük cikkünket.


Ha csak 10 másodperced van -

#MaradjOtthon, #VigyázzunkEgymásra Időkép challange - Örökítsd meg fotó- vagy videó animációval az éledező természetet kizárólag csakis saját kertedben, erkélyeden, ablakpárkányodon, és küldd be szerkesztőségünkbe. A legszebb 10 "otthoni" animációt időjárás-állomással díjazzuk!

Ha 10 perced van, és érdekel, részletek, tippek, trükkök és praktikák lejjebb -

Bármilyen csábítóan is hangzik egy hatalmas szabadtéri buli vagy piknik a virágba boruló, éledező természet lágy ölén - ma minden felelősségteljes nézőnk, olvasónk, látogatónk azzal segíthet a legtöbbet, ha minimálisra csökkenti az esélyét annak, hogy másokkal találkozzon. Ezért kérjük mi is mindenkitől - ha teheted - maradj otthon!

Ugyanakkor ez a rendkívüli helyzet lehetőséget teremt arra, hogy rácsodálkozzunk a minket körülvevő saját kis háztáji "mikrovilágunk" számtalan tüneményére, amit talán eddig észre sem vettünk, olyan magától értetődőnek tekintettük őket.  Hisz mindennapjainknk során oly sokan reggel elrohanunk otthonról / este hazajövünk, munka / tanulás / gyermekeink mellett esetleg megnézünk pár filmet, sorozatot - és közben természetesnek vesszük, hogy hát persze, tavasszal egyre zöldebbek a fák, nő a pázsit, beérik a cseresznye, és bizony-bizony ilyenkor már a fűnyíró is előkerül.

De a folyamat, amely során az élettelennek tűnő ágakból zamatos, érett és pirosló cseresznyétől roskadozó gyümölcsfa lesz, minden részletében lélegzetelállító - akár közelről, akár távolról szemléljük azt, minden fázisában, éjjel és nappal, tetszőleges tér- és időbeli felbontásban.

Éppolyan szép lehet mindez gyorsított felvételek, vagy akár csak néhány képkockás, animált gifek formjában - de fordítva, szuperlassított videókon is. Olyan varázslatos dolgokat figyelhetünk meg, amiket sosem láttunk eddig - például, hogy hogyan hajlik meg kertünkben egy élénkzöld, éppen csak kikunkorodó páfrány levele "trambulinként", amint egy esőcsepp szétfröccsen rajta; vagy hogy hogyan fakad ki egy rügy egészen közelről, döbbenetesen rövid idő alatt.

Márpedig most rengeteg időnk és lehetőségünk lesz mindezeket megfigyelni - elámulni rajta, sőt - megosztani mindezt több százezer nézőnkkel.

By the way, emlékszik még valaki a Kukorica-figyelő projektünkre 3 évvel ezelőttről?

Valós idejű, illetve lassított felvételek ugyaninnen, egy kis háztáji gazdaság széléről (Okén, "nagy kert", de még lehetne ezzel is nevezni, mert saját kertgazdaság :) 

Ezért a #MaradjOtthon Időkép Challenge éppen ilyen vizuális témájú, animált (vagy éppen lassított-, gyorsított) fotó- és videóanimáció kihívás keretén belül versenyt hirdetünk, a legszebb alkotásokat pedig időjárás-állomással díjazzuk. Szállj be Te is! Segítünk a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből. Egyetlen feltétel van, éppen a rendkívüli helyzetre való tekintettel - 

Minden vizuális kép anyagnak otthon (saját kert / kertgazdaság, gyümölcsös, veteményes, erkély, ablakpárkány, stb.) kell készülnie.

Bárki pályázhat fotó-sorozataival, animációival, videóival (tehát nem csak regisztrált észlelőink), e-mailben küldve el az anyagot (vagy, ha túl nagy, akkor valamilyen fájlmegosztó weboldalra történő feltöltés és linkelés segítségével).

És nem, nem kell olyan profinak lennie, mint a laboratóriumban, kontrollált körülmények között, tökéletes szélcsendben és tökéletesen azonos megvilágítás mellett készülő "remekművek" - inkább csak legyen valós, szép és saját. Igazi.

Hogyan kezdjek neki? Tippek és trükkök

Ma már szinte minden akciókamera, sőt, szinte minden okostelefon rendkívül sokrétű fotó- és videó-készítési funkcióval rendelkezik. Szinte minden akciókamerát be lehet állítani "Timelapse" módba, ahol az néhány másodpercenként készít egy-egy képkockát, majd filmmé fűzi azokat össze.

A "Timelapse" mód ugyan nem minden okostelefonon érhető el (egyelőre), viszont például a Google Fotók alkalmazása oly kedves, hogy - ha talál több, közvetlenül egymás utáni, hasonló fotót, akkor magától is felajánlja az abból automatikusan elkészülő animációt (miután feltöltődött a felhőbe minden fotó). 

Ha meg kell szakítani egy-egy folyamat sorozatos fotózását (vagy véletlenül más kép ékelődik a sorozatba), akkor sem kell elkeserednünk; hiszen kézzel is ki lehet válogatni és letölteni az egymás utáni képkockákat. Ha pedig letöltöttük őket, akkor számtalan olyan, ingyenes GIF- és más animáció készítő oldal található a neten, ami ezekből összerakja az animációt belőlük (Keresés - "Online gif maker" vagy "Online GIF creator")

Ha egy 12-24 órás periódust szeretnénk megörökíteni (pl. az előbb említett rügyfakadás, közelről), akkor célszerű az akciókamerát vagy telefont stabilan rögzíteni, és powerbankről táplálni, hogy kibírja a hosszú fotózgatást. Ilyenkor 1-5 mp-es időköz javasolt. Hosszabb folyamatoknál (pl. cseresznye beérése) értelemszerűen mondjuk naponta, lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban / fényviszonyok között, ugyanonnan és ugyanolyan látószögben / dőlészszögben érdemes fotózni, hogy az animáció ne ugráljon, vagy villogjon - erre érdemes figyelni.

Szuperlassított felvételek (ha éppen nem esik az eső, semmi akadálya egy kis "csalásnak" - mi is ráejthetünk egy-egy vízcseppet a levélre, virágra, gyümölcsre - ilyenkor célszerű minél kisebb felbontást használni (4K vagy HD helyett pl. 720p, vagy akár 640x480), mivel általában ekkor engedélyezik az akciókamerák és okostelefonok a 60, vagy akár 90-120 képkocka / másodperces rögzítési sebességet.

Gyönyörű lehet például a pillangók, de akárt a leghétköznapibb káposzta-lepke is, amint nektárt keresve fenségesen csapdos szárnyaival  - de a madáretetőkön és a kerti tó élővilágán is elcsodálkozhatunk, gyorsított vagy lassított felvételekkel, szupermakróval vagy extra széles látószöggel víz alatt és víz felett - az mind-mind megtehető otthon.

Néhány csúcskategóriás készülék még éjszakai, hosszú expozíciós Tilmelapse módra is képes - érdemes ezekkel is eljátszani, fantasztikus látvány ahogy a csillagok elvonulnak a szirmaikat bontogató virágok felett.

Ez a felvétel is a Kukorica-figyelő projekt részeként készült, egy akciókamera és egy digitális tükörreflexes gép használatával (de amihez 3 éve csúcskategóriás eszköz kellett, azt ma egy teljesen átlagos telefont is tudja - érdemes a "Haladó" (Advanced settings) menüben nézelődni!

Legyen bármi is a koncepció, reméljük, hogy minden kedves olvasónk megtalálja és meg is örökíti mindannyiunk számára a természet szépséges metamorfózisát. Kérdés, vagy javaslat esetén az impresszumunkban található elérhetőségeinken tud mindenki kapcsolatba lépni szerkesztőségünkkel - köszönjük!

#MaradjOtthon - Vigyázzunk egymásra - Időkép Challenge 

2020. március 30.
Az Időkép.hu stábja

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.03.30 5:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: A suzukai tavaszban folytatódik a száguldás
Lássuk, hogy kik nyertek még fotópályázatunkon
Fotópályázat: jöjjön az újabb öt nyertes