Már felettünk is megfigyelhető az erdőtüzek füstje

Az északi félteke erdőtüzeinek füstje már térségünket is elérte.

Intenzív és kiterjedt erdőtűzek pusztítják az északi félteke erdőségeit. Az észak-amerikai és kelet-szibériai tüzek füstje az erős magassági szeleknek köszönhetően már gyakorlatilag az egész féltékét körbejárta, így Európába is eljutott.

Hajnalban a térségünk felett (kb. 3000-7000 méter közötti magasságban) húzódó füstsávok már a műholdfelvételeken is jól láthatóak voltak, sőt a felszínről is meg lehetett figyelni őket. 

Európába nagy eséllyel az Észak-Amerikában tomboló tüzek füstje juthatott el a nyugatias alapáramlásnak köszönhetően. A NOAA RAP modellje által készített előrejelzési térképe az egy négyzetméternyi terület fölött lévő légoszlopban található füst mennyiséget mutatja meg

Füstsávok a péntek hajnali 5 óra 45 perckor készült műholdképen

Füstre utaló sávok a Zselici Csillagparkban elhelyzetett webkameráinkon

Az erdőtüzek fő mozgatórugója a tartósan fennálló szélsőséges időjárási körülmények. Észak-Amerikában a rendkívüli aszály és forróság, Szibériában is hasonlóképpen a folyamatosan átlag felett alakuló hőmérséklet és a szárazság könnyíti meg az erdőtüzek fellobbanását.

Idén mindkét helyen szokatlanul nagy intenzítású tüzek alakultak ki. Csak az USA-ban egy Pest megyénél kicsivel nagyobb terület égett már le. Kelet-Szibériában pedig Jakutföldön tombolnak a legkiterjedtebb tüzek, ahol eddig 15 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává.

Szibériai erdőtüzek a Himawari-8 műholdfelvételén

Azon felül, hogy az erdőtüzek óriási mennyiségű széndioxidot juttatnak a légkörbe, az adott régióban is komoly problémákat okoznak. Átláthatatlan ködként telepednek a környékbeli településekre, melynek következtében (többek között) nagyon megemelkedik az egészségre rendkívül káros PM2.5 részecskék koncentrációja is.

Az erdőtüzek időszakának sajnos még közel sincs vége, amely akár októberig is elhúzódhat.

Borítókép: Filckr

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.07.23 12:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre csodásabb a nyári Tejút
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb