Vasárnap volt a beporzók világnapja

Bizony, ők még vasárnap is dolgoznak, küzdenek a szél ellen. Hálásak lehetünk nekik.

Élénk, sokfelé erős délkeleti szél fúj, jókora a hőmérsékleti kontraszt az országban, mert míg északon-északkeleten néhol csak 10 fok köré melegedett a levegő, addig az ország túlnyomó részén 16-18 fok közöttiek az értékek. De van, akik a szél és a vasárnap ellenére is kitartóan dolgoznak: ők a beporzók.

Vasárnap is csak dolgoznak, dolgoznak | Fotó: Nagy-Kurunczi Rita

Talán sokan nem is hallottak még róla, de

március 10-e a beporzók világnapja.

Idén 6 éve, 2018 óta ezen a napon nemcsak a háziméhekre és a méhalkatúakra hívják fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre is, amelyeknek szerepük van a növények megporzásában - olvashatjuk az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján. Megérdemlik az „egynapos” figyelmet, hiszen a termesztett növényeink 2/3-át, az élelmiszereinknek pedig 1/3-át köszönhetjük nekik.

Megy a munka, nincs megállás | Fotó: Nagy Márk (Időkép)

Mit is jelent valójában a beporzás?

Azt a folyamatot nevezzük így, mely során a virágporszem (pollen) a nyitvatermőknél a magkezdeményre, a zárvatermőknél a bibére jut. A pollen célbajuttatása összetett feladat és több módja van a virágpor mozgatásának, szállításának. A teljesség igénye nélkül, beszélhetünk szélporozta növényekről (pl. diófélék, fűzfafélék, fűfélék, nyitvatermők), víz alatt élő növények esetében pedig, logikusan a víz szállatja a pollent. A virágos növények legnagyobb része,

a hazai fajoknak kb. 82%-a, állatok révén porozódik meg.

Van is mit beporozni | Fotó: Alibaba3

Borítókép: Nagy-Kurunczi Rita (Időkép)

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2024.03.10 15:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Viszlát fagy
Újra 20 fok felett