Látványos Jupiter-Szaturnusz együttállást hoz a téli napforduló

Ritka és rendkívül látványos bolygóegyüttállást figyelhetünk meg pár nappal karácsony előtt.

Az elkövetkező napokban a Jupiter és a Szaturnusz látszólag egyre közelebb kerül egymáshoz az égen, és a téli napforduló napján, azaz

december 21-én lesz a legközelebb egymáshoz.

Ekkor mindössze 0,1 fok távolságra lesznek egymástól, és az égen látszólag akkora lesz a két égitest együttes átmérője, mint a telihold átmérőjének az egyötöde. A jelenség közvetlen napnyugta után figyelhető meg, a két bolygó együttállása az égen a Naptól 13 fokra keletre lesz, szorosan követve a naplementét, ezért sajnos a megfigyelésére csak kevés idő áll majd rendelkezésre. Az időjárás szempontjából ez az időpont még túl messze van ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy derült, vagy felhős körülmények lesznek az együttállás estéjén.

Kép: Debrődi kameránk korábbi felvétele

Ez lesz az első ilyen Jupiter-Szaturnusz együttállás a 21. században. Az eddigi legszorosabb együttállásukat 1623-ban figyelték meg, mindössze 14 évvel azt követően, hogy Galileo Galilei megalkotta az első távcsövet. Az ideihez hasonló közeli együttállásukra 60 évet kell várni, az ideit követően 2080. március 15-én lesz a két bolygó látszólag ilyen közel egymáshoz az égen.

Források: Facebook/PerthObservatory, Earthsky.org

Borítókép: Debrődi kameránk korábbi felvétele

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2020.12.04 14:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény
Csodás fotón az Ördög üstököse