Különleges felhőképződés a Visegrádi-hegységben

A Duna fölött átfújó és a Visegrádi-hegységnek ütköző szél orografikus felhőképződést indított be csütörtök reggel.

Különlegesen szép meteorológiai jelenséget kapott lencsevégre Prédikálószéken működő webkameránk. A Visegrádi-hegység Duna felé néző hegyoldalaira csaknem merőlegesen fújó szél úgynevezett

orografikus felhőképződést idézett elő.

Mi is az az orografikus felhőképződés?

Ha a szél merőlegesen fúj egy hegy vagy egy hegység lejtőire, akkor az általa szállított levegő ott akadályba (a hegy vagy hegység lejtőibe) ütközve emelkedni kényszerül. A légtömeg nyomása emelkedés közben folyamatosan csökken, ezzel együtt a hőmérséklete is. Alacsonyabb hőmérsékleten viszont kevesebb párát képes csak magában tartani, így amikor a levegő hőmérséklete eléri a harmatpontot, vagyis azt a hőmérsékletet, amikor már nem képes több vízgőzt befogadni, megindul a víz kicsapódása, azaz a felhőképződés.

A jelenség magyarázata címszavakban

Ez történt ma reggel a Dunakanyarban is. Az északnyugati irányból fújó szél átkelve a Duna fölött vízpárával telítődött, majd a Visegrádi-hegységnek ütköző nedves levegő emelkedni kényszerült. A tartósan egy irányból fújó szél miatt a jelenség több órán keresztül fennállt, így a hegyek mintegy ontották magukból az alacsony szintű felhőzetet.

Íme webkameránk gyorsított felvétele:

Kamera üzemeltetője: Pilisi Parkerdő

Az idő előrehaladtával aztán, ahogyan a nap egyre magasabbra emelkedett az égbolton, a kondenzációs szint is egyre magasabbra került. Végül a nap ereje győzedelmeskedett mintegy elvágva a nedves levegő utánpótlását, ezzel megszüntetve a különleges felhőképződést.

Borítókép: Pilisi Parkerdő kameraképe a Prédikálószékről

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.02.14 10:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egy hatalmas 7-es jelent meg a Csendes-óceán felett
Szokatlan látvány: gólya telel a zúzmarás ködben
Lencsefelhők tűntek fel a tüzesen izzó naplementében