Korán indult az idei hurrikánszezon az Atlanti térségben

Hétvégén rövid időre 1-es kategóriájú hurrikánná erősödött Barry a Mexikói-öböl fölött, mielőtt elérte az USA partjait.

Bár hivatalosan június 1-től november 30-ig tart az Atlanti-óceán térségében a hurrikánszezon, a legtöbb trópusi ciklon hozzávetőlegesen az augusztus közepétől október közepéig tartó időszakban alakul ki. Idén azonban ennél jóval korábban, már július első felében beindult a szezon, múlt héten ugyanis a Mexikói-öböl fölött kialakult a Barry névre keresztelt trópusi vihar, mely a szombati partot érés előtt rövid időre

1-es kategóriájú hurrikánná erősödött.

Lousiana állam partmenti részeit elérve ismét trópusi viharrá, majd behatolva a szárazföld fölé trópusi depresszióvá gyengült vissza, de így is jelentős károkat okozott a térségben. A legnagyobb pusztítást a New Orleanstől nyugatra fekvő részek szenvedték el.

Videó: Max Olson Chasing / Youtube

Bár a széllökések ereje 100 km/óra alá csökkent, a légörvény lassú mozgása miatt többfelé 200-300 mm csapadék, kisebb körzetekben még ennél is több csapadék zúdult le, vihardagály és áradások sújtják a térséget. Emiatt Lousiana államban szükségállaptot hirdettek. Mintegy 150 ezren maradtak áram nélkül, a New Orleans-i Louis Armstrong Nemzetközi Repülőtéren pedig minden járatot törölték.

Észak-északnyugat felé haladva tovább gyengül Barry, de útját még így is jelentős esőzések kísérhetik.

Borítókép: NOAA NWS National Hurricane Center

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.07.15 12:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből