Komoly áradások Spanyolországban

Egy magassági hidegörvény okoz kiadós esőzéseket Spanyolország délkeleti tartományaiban, ami komoly áradások kialakulásához vezetett.

Friss: Az esőzések éjszaka is folytatódtak. Andalúziát is elérték az intenzív zivatarok. Malagában villámárvíz alakult ki, miután szombat reggelig bezárólag a 12 órás csapadékösszeg elérte a 112 mm-t. Kiadós felhőszakadás mellé jégeső is társult.

Előzmények

Hatalmas áradások sújtják a Spanyolország délkeleti partvidékén elhelyezkedő Valencia és Murcia tartományokat. Az áradásokért egy térségben elhelyezkedő magassági hidegörvény a felelős, ami jelentősen instabilizálja a melegebb tengerfelszín feletti légkört, elősegítve az intenzív záporok, zivatarok kialakulását.

A magassági hidegörvény csütörtök délutánra előrejelzett pozíciója a GFS 500 hPa magasságra (kb. 5500 méter) vonatkozó geopotenciális magasság-anomália térképén. Forrás: WXCharts.com

Az elmúlt két napban több mint 100 000 villámot detektáltak a környéken. Forrás: Blitzortung

Csütörtökön szinte folyamatosan kapta az újabb zivatargócokat Murcia és Valencia térsége a tenger irányából. Volt olyan mérőpont, ahol az egy órás csapadékösszeg a 67,5 mm-t is elérte. Ha a 24 órás csapadékösszegeket tekintjük több helyen hullott le 100 mm-t meghaladó, helyenként 240 mm-nél is nagyobb mennyiség. Valencia környékén

majdnem a 300 mm-t is elérte a 24 órás csapadékösszeg,

melyre eddig még nem volt példa a város történetében.

A hosszantartó, intenzív esőzéseknek meg is lett a következménye. Villámárvízek alakultak ki többfelé, melyekhez a helyi domborzat is nagyban hozzájárult. A hegyvidékeken lehulló csapadék gyorsan felduzzasztotta a környékbeli folyókat, patakokat, melyek kilépve medrükből nagy területeket áraszottak el. A több helyen nagy erővel hömpölygő ár autókat sodort magával. Autópályát és vasútvonalak is víz alá kerületek. A városok csatornarendszere felmondta a szolgálatot, a nagy vízmennyiség az utcákon talált utat magának.

Forrás: Rosa Cabrera Torres / MeteOrihuela

Forrás: Ayuntamiento de Almoradi

Forrás: YouTube/Portail FLURUDHA 

Rossz hír, hogy további nagy mennyiségű csapadék várható a térségben. A következő 3 napban a már most árvíz sújtotta tartományokban újabb 50-150 mm csapadék hullhat le.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.09.13 15:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot
Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál