Ködív és glória koronázták a reggelt

Többféle légköroptikai jelenség is feltűnt a péntek reggeli órákban hazánk ködösebb nyugati és déli tájain.

Légköroptikai jelenségek széles tárházából válogathattunk a ködös reggel folyamán. A ködhöz kapcsolódó ködív és glória fényjelenség is többfelé megjelentek hazánk dunántúli és déli megyéiben.

ködív a szivárványhoz hasonló légköroptikai jelenség, ebben az esetben azonban a parányi vízcseppeken a fény nem törik meg, csupán elhajlik rajtuk. Emiatt nem egy színes, hanem egy egyszínű fehér ívet kapunk. A reggel folyamán az ország számos pontján megfigyelhettük, ahogy ilyen ködív díszíti fel a szürke tájat:

Üzemeltető: Cirrus Hungary, Kaposújlak - Repülőtér

Üzemeltető: Csillagvizsgáló Intézet Baja

Üzemeltető: Incom Technologies Kft.

A glória nem más, mint az égitesttel ellentétes oldalon megfigyelhető légköroptikai jelenség. Akkor látható, ha az észlelő árnyéka egy, a Nappal ellentétes irányban lévő felhőre, vagy ködrétegre vetül (például hegyen, vagy repülőgépen). Az árnyék körül ilyenkor színes gyűrűk jelenhetnek meg. Sok esetben ködív is társul a glória jelenséghez, ezúttal siófoki kameráinkon látható, ahogy ködív fogja közre a középen tündöklő, kissé halvány glóriát:

Siófoki webkamera

Üzemeltető: Hotel Lidó Siófok

A hajnal fényeiben légköroptikai jelenségek nélkül, önmagában is csodás látványt nyújtott a paplanként tájra húzódó ködtakaró. Észlelőink és alábbi kameráink ismét megörökítették a legszebb pillanatokat:

Üzemeltető: Pécs Tv-torony

Fotó: Jakab Róbert (Pécs)

Fotó: Kiefer Béla (Pécs)

Üzemeltető: Lafarge Cement Magyarország Kft.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.10.11 10:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot
Hajnali fagyok: -3,5 fokot mértünk a Duna-Tisza közén
Egy csapásra véget ért a strandidő a Balatonnál (videóval)