Két hullámban jön az évszakváltás

Szombaton érkezik az őszt hozó hidegfront, az igazi lehűlés azonban hétfőn jön viharos széllel, sok esővel.

Rövid időn belül jelentősen átalakul időjárásunk. A egész héten tapasztalt meleg, nyárias időnek szombaton vet véget egy hidegfront, de az igazi lehűlés majd csak ezután jön. A legfrissebb előrejelzések szerint ugyanis hétfőn egy még markánsabb hidegfront éri el hazánkat.

Első felvonás: hidegfront szombaton

Szombaton az érkező front hatására reggel északon, északnyugaton már esőre, záporokra számíthatunk, a Tiszántúlon pedig egy-egy zivatar is kialakulhat. Feltámad az északnyugati szél is, mely napközben a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé viharossá fokozódhat. A csapadékzóna is egyre keletebbre helyeződik át, délután már az ország legnagyobb részén esős, borongós, szeles időre készülhetünk. Estére azonban a legtöbb helyen eláll az eső, ekkor már csak délen, délkeleten eshet. Északnyugaton elkezd felszakadozni a felhőzet és szél is legyengül. A hőmérsékletet tekintve a legmelegebbet reggel keleten, délkeleten mérhetjük: itt még 20-25 fok várható. Ahova azonban már megérkezett az eső és a szél mindössze 14-18 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

A hidegfront érkezésének várható időpontjai (szél + lehűlés)

Nyugodt vasárnap

Vasárnap jórészt derült, hideg reggelre ébredhetünk. A legtöbb helyen 10 fok alatti minimumok várhatóak, de északon, északkeleten akár 2-5 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Napközben csapadékra nem kell készülni, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb zápor. Túlnyomóan napos idő lesz a jellemző. A nyugatira, délnyugatira forduló szél több helyen megélénkülhet, de erős, viharos lökések nem valószínűek. A hőmérséklet délutánra 19-24 fokig emelkedhet. 

Kmo fotója, köszönjük!

Hidegfront 2.0

Hétfőn aztán megérkezik a lehűlés második hulláma. Reggel a legtöbb helyen még élénk délies szél fog fújni, északnyugaton azonban viharos széllel, záporral, helyenként zivatarral érkezik meg a hidegfront. Egyre többfelé ered el az eső, a szél pedig többfelé viharossá fokozódik. A legerősebb szél a Dunántúl északi felén, valamint a főváros térségében várható, akár 80-95 km/h-s széllökésekre is számítani lehet. Kora délután északnyugat felől már elkezd felszakadozni a felhőzet, egyre inkább az ország keleti felére szorul a csapadéktömb, mely estére hagyhatja el az országot kelet, délkelet felé. Ekkorra ugyan a szél veszít erejéből, de még többfelé erős marad. A hőmérsékelet napközben 15-20 fok között valószínű, de a szeles időben ezt 2-3 fokkal kevesebbnek érezhetjük.

Kovlaura04 fotója, köszönjük!

A folytatásban szárazabb, naposabb időre, ugyanakkor hideg, egyes helyeken akár fagyos hajnalokra és 20 fok alatti maximumokra van kilátás. Folyamatosan frissülő előrejelzésünk itt olvasható.

Borítókép: Maccoyi

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.09.20 16:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Miskolcról és Sopronból visszanézhetünk a télbe
Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
A dunántúli és északi részeken öntözött leginkább a front