Szerdán 33 fokot mértek a sarkkörön túl

Tovább folyatódik a szokatlanul meleg idő a skandináv országokban, a keddi közel 32 fok után szerdán majdnem 33 fokot mértek a 70. szélességi fokon.

Továbbra is magas nyomású légköri képződmény, vagyis anticiklon alakítja a skandináv országok időjárását, melynek áramlási rendszerében a továbbiakban is délkelet felől, a kontinens belsejéből érkezik a száraz, igen meleg levegő.

Július 17-ére vonatkozó maximum-hőmérsékletek. Forrás: Meteociel.fr

33 fokot mértek a 70. szélességi körön

Kedden rendkívül magasra szökött a hőmérséklet a Mikulás hazájában: Finnországban az északi szélesség 69,6 fokánál található Kevo településen helyi idő szerint délután fél 3-kor 31,6 fokot mutatott a hőmérő, majd szerdán ugyanott 32,7 fokos kánikula tombolt. Svédország és Finnország nagy részén is 30 fok fölé melegedett a levegő - írja a Severe Weather Europe.

Norvégiában 34,3 fokkal dőlt rekord

Az nrk.no internetes portál híradása szerint Norvégiában egészen elképesztő értékkel, 34,3 fokkal dőlt melegrekord.

A szerdától péntekig tartó időszak várható hőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól a GFS modell keddi előrejelzése alapján (forrás: Climatereanalyzer)

Ezek a hőmérsékleti értékek legalább 10 fokkal magasabbak az ilyenkor megszokottnál, az előrejelzések szerint a szokatlanul meleg időjárás a következő napokban is kitart. 

Borítókép: nrk.no

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.07.18 11:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
Jövő hét végétől térhet vissza a meleg
Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban