Jéggel a fagy ellen

Jégbe zárt barackvirágok érdekes látványa tárul elénk Lacházi Pál felvételein. A barackfákat a jégburok védi a hajnali fagytól.

Jég védi a barackvirágokat a fagykároktól Lacházi Pál kertészeti igazgató Fülöpjakabon készült lélegzetelállító felvételein. A jelenség elsőre talán szomorú látványt nyújthat a laikusok számára, azonban éppen, hogy egy védelmi módszerről van szó, mely - jelen esetben - vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül, megóvva azokat a fagy okozta károktól. Az eljárás a 

fagyvédelmi öntözés.



Csillagfényes, nyugodt éjszakákon a nagy mértékű kisugárzás erős lehűlést von maga után. Ilyenkor egyes időjárási helyzetekből adódóan nem szokatlan, hogy a gyümölcsfák virágzásának idején, március, április tájékán is fagyos hajnalok forduljanak elő hazánk területén. A mínuszokat elkerülni nem lehet, létezik azonban megoldás a fagykárok ellen, ez a fagyvédelmi öntözés:

A várható fagyos napokon a fagy beállta előtt meg kell kezdeni az öntözést. Nagy gyümölcsösök esetén a szórófejek a fák fölött helyezkednek el, onnan biztosítják a vizet. A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetébe hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben viszont már a jég szigetel és  az védi a fagytól a növényeket. A módszer azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését (moe.hu).

A kijuttatott víznek folyamatosan szolgáltatni kell a hőenergiát a növény belső hőmérsékletének fenntartására, valamint a víz egy részének párolgásához, ezért egy minimális öntözési intenzitást állandóan biztosítani kell. A fagyveszély elmúltával a jég oldódásához és a víz párolgásához hőenergia szükséges, melyet a légkör csak 6°C elérése után képes szolgáltatni. Ha az öntözést ennél a hőmérsékletnél korábban állítjuk le, úgy magunk fogjuk lefagyasztani a növényállományt. Az öntözéssel eredményesen -7°C-ig lehet védekezni. A növényzetnek el kell viselni a lerakódó jég tömegét, ezért a fás szárú, vagy támrendszeres növények alkalmasak fagyvédelmi öntözésre (agraroldal.hu).

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.03.21 9:47


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

-3 fok volt a leghidegebb ma reggel
-2, -3 fok lesz holnap reggel északon
Beindult a jéggyár