Ilyen volt a Perseidák maximuma

7 éjjellátó kamera felvételén több mint 50 hullócsillag a Perseidák maximumának éjszakáján.

A Hold okozta fényszennyezés ellenére is látványos felvételek készültek a Perseidákról, melyek maximumát szerdáról csütörtökre virradó éjszaka szinte teljesen felhőmentes körülmények között tekinthettük meg.

Ha valaki lemaradt volna a meteorrajról most bepótolhatja: éjjellátó webkameráink felvételeiből készült videó összeállításunkon 3 és fél perc alatt több mint 50 hullócsillagot lehet látni, melyek között tűzgömbök is akadnak. 

Gyönyörű fotókból sincs hiány: Szemán Viktor Debrődről készült felvételein a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka hullócsillagai jelennek meg háttérben a Tejúttal.  

Jónás Károly Nyáregyháza közelében készített pazar fotót egy perseida tűzgömbről, melyet így kommentált:

"Természetesen az igazán fényes tűzgömbök legtöbbször a kép szélére pottyannak! Így volt ez ezzel a -4 -5m fényes Perseidával is 13-án hajnalban 0:29:31 UT-kor. Bizonyára sok meteor rajongó látta a felvillanását! De ha azt nem is, az utána maradó és hosszan a légkörben sodródó tekergő kékes fényű füstnyomot bizonyára. A kép Sony A7 II vázzal + Sigma Art 24mm-es obival készült Nyáregyháza közelében."

Egy újabb remek fotó:

"Egy a tejúttal párhuzamosa hosszan hulló (-2m) Perseida meteor, a késő alkonyati déli égen. Alatta a Szaturnusz és a Jupiter látható. A fotó 12-én este Nyáregyháza közelében készült Sony A7 II vázzal és Sigma Art 24mm-es fix obival, eléggé párás égen."

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.08.14 12:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény