Így zúdult le a sarkvidéki eredetű hideg a Földközi-tengerre

Látványos felhőutcákat hozott létre az északról lezúduló hideg a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében.

Nagy mennyiségű hideg levegő érte el hétvégén a mediterrán térséget. Egy, a hideg légtömeg élén kialakult mediterrán ciklon pedig lehetővé tette, hogy a hideg még délebbre, egészen az észak-afrikai partokig eljusson. A kontinentális eredetű száraz, hideg levegő, a melegebb, nedvesebb tengerfelszínt elérve látványos felhőutcákat rajzolt a Földközi-tenger középső és keleti medencéje fölé, ami a műholdfelvételeken is jól látszódott. 


A hideg lezúdulása nem maradt következmények nélkül: Görögországban és Törökországban is hatalmas havazások alakultak ki, Athén és Isztambul is vastag hótakaró alá került. Egyes területeken

1-1,5 méternyi hó borította be a tájat,

amiben az ún. "sea-effect"-nek is nagy szerep jutott. Ilyenkor a tó vagy ez esetben tenger felszínre áramló hideg, száraz levegő telítődik nedvességgel, majd a partok mentén felemelkedik és kiadós havazást okozó felhőket hoz létre. 

A Földközi-tenger középső részének kompozít műholdképe kedden kora délután.


A havazás mellett a hőmérséklet is mélyre zuhant. Görögország több pontján -10 fok alá süllyedt éjjelente a hőmérséket, az észak-macedón határnál fekvő Neos Kafkasos-ban pedig kedd hajnalban -25,1 fokot rögzítettek.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.02.16 20:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hajnali fagyok: -3,5 fokot mértünk a Duna-Tisza közén
-3 fok volt a leghidegebb péntek reggel
Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban