Így örvénylett a Balaton

Csodálatos pillanatot kapott lencsevégre az Európai Űrügynökség műholdja.

Talán kevéssé közismert, hogy az ESA (Európai Űrügynökség) két műholdjának, a Sentinel 2A és 2B felvételei ingyenesen és szabadon hozzáférhetők. A műholdpár felváltva,

5 naponta tér vissza és készít felvételeket a Föld ugyanazon pontjáról.

Bár ezek a felvételek a 10 méteres felbontásukkal nem veszik fel részletességükben a versenyt a Google Earth helyenként 1 méter alatti felbontásával, segítségükkel mégis sokkal frissebb képeket böngészhetünk az űrből.

Nem véletlenül használják előszeretettel a mezőgazdaságban a Sentinel adatait - a látható tartományú fotók mellett ugyanis más hullámsávokból infravörös felvételek, Vegetációs Index, Nedvesség Index és számos egyéb, rendkívül hasznos adatokhoz juthatnak gazdák. Ugyanígy a nagyobb volumenű építkezések, így pl. az M44-es autóút építése vagy a Zalaegerszegi tesztpálya is remekül követhető az űrből.

A friss képek böngészése szakmai szempontok mellett élmény szempontjából sem utolsó, a naptári nyár utolsó napján például az alábbi fotót küldte az eszköz a Balaton nyugati medencéjéről, melyen egy hatalmas örvény figyelhető meg Balatongyörök és Balatonkeresztúr között:

Forrás: Sentinel

Ugyanezen műholdak felvételeiből készültek korábbi cikkeink, melyekben a Kis-Balaton ülepítő hatását, ill. a tó áramlásait mutattuk be.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2018.09.05 13:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rendesen megbillent a Balaton
Dínófelhő támadta meg Európát
Virgák száguldottak a Balaton felett