Így néz ki egy 5-ös erősségű hurrikán belseje

Hurrikánvadászok repültek át az 5-ös erősségű Dorian hurrikán belsején, melyről lenyűgöző felvételek készültek.

A hurrikánok bolygónk legnagyobb zivatarrendszerei. Ami talán legelőször eszünkbe jut róluk az a hatalmas szélvihar, ami akár egész városokat képes letarolni. Azt gondolhatnánk, hogy a repülőknek érdemes minél messzebbre elkerülni ezeket a nagyra nőtt viharokat, ám bátor emberek egy csoportja mégis vállalkozik a feladatra.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakembereiből álló hurrikánvadász csapat az USA légierejének 53. időjárás felderítő osztagával közösen végez kutatási célokat szolgáló berepüléseket az USA partjainál tomboló hurrikánokba.

A NOAA hurrikánvadászainak berepülése a Dorian hurrikán szemébe. Forrás: MDx media/Youtube

A hurrikán szemében, nyugalom és napsütés. Garret Black fotója

Ezek célja az adatszerzés, melyet különböző mérési technikák, köztük a hurrikán belsejében kilőtt időjárási szondák, úgynevezett cseppszondák segítségével valósítanak meg. A szondák adatokat gyűjtenek a légnyomásra, hőmérsékletre, páratartalomra, termodinamikai jellemzőkre vonatkozóan. Ezek az információk a hurrikánokat előrejelző időjárási modellek még pontosabbá tételét szolgálják, melyek elősegítik a lakosság és a gazdaság felkészülését az érkező viharokra. 

Mindez nem kis vállalkozás, hisz a hurrikán szeme körül fújnak a legerősebb szelek, ezen kell átjutnia épségben a repülőgépnek és a rajta lévő személyzetnek. A Dorian pedig a hurrikánok között is a legerősebb kategóriát képviseli, az egyik legerősebb vihar, melynek belsejében valaha is méréseket végeztek. A Bahamákat 298 km/h-s széllökésekkel érte el vasárnap.

A Dorian hurrikán szeme az űrből nézve, ahogy eléri a Bahama-szigeteket. Forrás: Dakota Smith/Twitter

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.09.02 12:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből