Hózáporokban gyönyörködhettünk

A szélviharban pedig fagyoskodhattunk kedden.

Hidegfront tette szürkévé, borongóssá a hét első napját, de átvonultával keddre felszakadozott a felhőzet és sokat sütött a nap. Mondhatni a tél és tavasz vívta harcát, mivel a talaj közelében már enyhébb levegő áramlott, a magasabb szintekről azonban a fagyos levegő tört utat magának viharos erővel. Gomolyos, konvektív felhőzet díszítette az eget, amelyekből elszórtan alakultak ki sorra a látványos hózáporok, hódarazáporok, sőt az északnyugati határhoz közel hózivatar. Sümegen szinte pillanatok alatt kifehéredett a táj:

Sümegi kameránkon kívül számos webkameránk rögzítette az átsuhanó hózáporokat.

Szittyai Gergő fotója Sopronból, köszönjük!

Ráduly László fotója Kőszegről, köszönjük!

Magyarosi László fotója Súrról, köszönjük!

Szkok Bálint fotója Bakonysárkányról, köszönjük!

A Balaton tanúhegyeit ostromló "hószörnyetegről" Josef Jordan felhasználónk készített gyönyörű felvételeket Balatongyörökről, a Batsányi-kilátóból:

Borbély Krisztián fotója Zamárdiból, köszönjük!

Hódos Tamás fotói Szombathelyről, köszönjük!

Sűrű pelyhek és apró gömbök is hullottak. Mi a különbség hózápor és hódarazápor közt?  "Volt itt minden: hó, hódara, eső" - írja Lévai Szabolcs felhasználónk Gyuláról

A fehér táj sokáig nem tartott ki, hiszen mindenhol pozitív tartományban volt a hőmérséklet, még ha a viharos szélben ez jóval kevesebbnek is tűnt. A hétfői front mögött olyannyira feltámadt a szél, hogy helyenként az Alpokalján, a Kis-Alföldön és a Balaton térségében közel 100 km/h-s lökéseket rögzítettek automatáink

Az elmúlt 24 óra szélmaximumai szerda délelőtt fél 10-kor

A számtalan gyönyörű felvétel közül estig válogathatnánk, a képsort Éva hózáporos naplementéjével zárjuk. Köszönjük a felvételeket!

Borítókép: Borbély Krisztián

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2019.02.13 11:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hó és jég, reggel dér fehérített
Péntek reggelre kifehéredett Bánkút
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front