Por színezi meg az eget

Ismét szaharai eredetű port szállít a délies áramlás hazánk légterébe, mely több napon át színesre festheti az ég alját.

A vasárnapi naplementét is országszerte színesre festették a szaharai por által előidézett piros és sárga árnyalatok. De a hét első napjain is érdemes lesz az eget kémlelni, hiszen az aeroszolok koncentrációja a folytatásban is magasabb marad az átlagosnál. A hajnali órákban és alkonyatkor is különböző színekben pompázhat a horizonton átbukó Nap fénye. Hétfő este az ország északkeleti felén, kedd reggel a középső tájakon valószínű vékonyabb felhőzet jelenléte, így itt érdemes majd az eget csodálni az említett időpontokban. 

Esztergomban elhelyezett Printer-fair Kft. által üzemeltetett kameránk felvétele

Ajkán elhelyezett Bartl Tibor által üzemeltetett kameránk felvétele

Vikisz fotója, köszönjük!

A hétfői napfelkelte sem telt el egyhangúan, kameráinkon visszanéhetők a felvételek:

Budapesten elhelyezett Antenna Hungária Kft. által üzemeltetett kameránk felvétele

Nem csak az alkony és pirkadat órái okozhatnak színes pillanatokat. Éjjel egy tűzgömb szelte át az országot, a keddi délelőtt folyamán pedig a vékonyabb felhőzet borította tájakon számos szép légköroptikai jelenséget is megfigyelhetünk majd. Kedden azonban a záporok áztatta keleti tájakon a színes ég helyett a légköri portartalom miatt sáros esőben lehet részük az ott tartózkodóknak.

Előrejelzett por általi optikai átlátszóság a kedd reggeli órákban:

Forrás: Weather.us

Borítókép: Mona33

Szerző: Szabó Bea, Varga Sándor
Megjelent: 2018.04.09 12:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Reggelre kifehéredett Bánkút
Tuba alakult ki csütörtökön délkeleten
Rápirított a naplemente