Pályára állt a legújabb magyar műhold

A Szojuz-2 fedélzetén megérkezett a világűrbe a mindössze 5 centis SMOG-1 műhold.

Sikeres felbocsátást hajtott végre a Szojuz-2 rakéta március 22-én, magyar idő szerint 7 óra 7 perckor a kazahsztáni Bajkonurból. A fedélzeten 18 ország 38 db műholdja várakozik a pályára állításra, köztük a legújabb magyar szatellit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztette miniatűr SMOG-1 is. 

A SMOG-1 várhatóan március 23-án állt pályára az UNISAT-7 olasz műhold segítségével. A mindössze 5x5x5 centiméteres SMOG-1 8 hónapig végzi majd a dolgát a Föld körül. Elődje, a SMOG-P azonkívül, hogy segített létrehozni az elektroszmog térképet, abban is világelsőnek számít, hogy ez lett az első olyan PQ (PocketQube miniatűr műhold), amely sikeresen teljesítette a misszióját, mielőtt tavaly szeptemberben elégett a légkörben.

A SMOG-1 indítása a Szojuz fedélzetén:

Youtube/Roscosmos

A BME így nyilatkozik az új műhold feladatáról: "A SMOG-1 elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség – elektroszmog – vizsgálata. Másodlagos küldetéseként egy olyan mérőműszer került a fedélzetére, amely a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálhatja. Harmadlagos küldetése egy speciális mágneses anyag alkalmazása, a pályaélettartam csökkentésére, a működési időtartam utáni űrszemétként töltött idő minimalizálására."

Képek: BME

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.03.22 11:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Dínófelhő támadta meg Európát
Benézett északkeletre a ciklon szeme
Egy hatalmas 7-es jelent meg a Csendes-óceán felett