Hőhullám éri el Nyugat-Európát

Franciaországban a 40 fokot is átlépheti a hőmérséklet, de Angliában és Belgiumban is nagyon meleg lesz.

Erős hőhullám éri el Nyugat-Európát július utolsó napjaiban. Spanyolországban és Portugáliában már most is nagyon meleg van: Spanyolországban napok óta 35 fok felett alakulnak a maximumok és több helyen a 40 fokot is elérte a hőmérséklet. Vasárnap a dél-spanyolországi Cordoba környékén pedig 44 fokos hőség tombolt. 

Az előrejelzések szerint nem csak az Ibériai-félszigeten lesz nagyon meleg az idő. Péntekre egy úgynevezett Omega-blokking helyzet alakul ki, amelyen belül egy erős magassági gerinc épül ki Nyugat-Európa felett. A gerincen belüli erőteljesen délies áramlás szállítja majd a meleget észak felé, így Nagy-Britanniát, Izlandot és Skandináviát is az átlagosnál melegebb légtömegek érhetik el.

Az 500 hPa-os szintre (kb. 5500 méter) vonatkozó geopotenciál-anomália előrejelzés péntek délutánra. Forrás: WXCharts.com

A 850 hPa-os (kb. 1500 méteres) magasságra vonatkozó hőmérséklet-anomália előrjelzés péntek délutánra. Forrás: WXCharts.com

A hőhullám pénteken csúcsosodik ki, de Franciaország déli felén már csütörtökön elérheti, néhol meghaladhatja a 40 fokot a csúcshőmérséklet, pénteken pedig az ország legnagyobb részén 35-41 fok között alakulhatnak a maximumok. 

A Benelux államokban is pénteken éri el a csúcspontját a hőség: itt jellemzően 28-36 fok közé emelkedhet a hőmérséklet. A legmagasabb értékeket Belgiumban és Luxemburgban mérhetik majd.

Nagy-Britanniában is jóval melegebb lesz a megszokottnál: különösen Dél-Angliában, ahol többfelé 30 fok fölött alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, de egyes előrejelzések szerint néhol 34-35 fok is lehet. 

Szombaton Németország is kap a melegből: több helyen elérheti 35 fokot a hőmérséklet, de helyenként 36-37 fok is előfordulhat. 

Ami hazánkat illeti, nálunk egyelőre nem kell ekkora hőségre készülni a hétvége folyamán: a legfrisebb előrejelzések szerint 27-33 fok között alakulhatnak maximumok, de vasárnap nyugaton, északnyugaton helyenként 34-35 fok sem kizárt. Csapadékra sincs kilátás, így egyelőre igazi strandidő körvonalazódik. 

Borítókép: Camelferr

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.07.28 12:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Májusi időt hoz a húsvéti hosszú hétvége
Szerdán újra 20 fok fölé mentünk
Még várjunk a húsvét előtti autómosással, újra sáros eső jön