Megismétlődhet a március 15-i hóvihar ma este

A 2013-ashoz hasonló mediterrán ciklon érkezik szombaton, a téli csapadékfajták egész tárháza felvonul. Vastagabb hótakaró északon és nyugaton alakulhat ki.

Úgy tűnik, visszahozza a telet a következő mediterrán ciklon és ezzel

megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar.

Az Északi-középhegységben és helyenként az Alpokalján az sem kizárt, hogy 20 centinél több hó esik, az erős szél pedig hordani fogja a havat. Délebbre egyre vegyesebb lesz a halmazállapot, lesz, ahol ónos eső teszi jégpáncéllá az utakat.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, Sándor, József és Benedek idén hideget, méghozzá meglehetősen hideget hoznak zsákjukban, a tavaszi idő egyelőre nem tér vissza. Az északkelet felől Közép-Európa felé zúduló hideg levegő a Földközi-tenger medencéje fölé érve és összekeveredve az ottani enyhe, nedves légtömeggel egy mediterrán ciklont generál, mely szombaton bizony meglehetősen barátságtalan, csapadékos időjárást hoz hazánkba.

Eső, majd fagyott eső és havazás jön

A csapadékzóna dél felől érkezik, délutánra az északi tájakat is eléri. Kezdetben eső várható, viszont délutántól - ahogy észak-északkelet felől elkezd beáramlani a hideg levegő - elsősorban nyugaton, északnyugaton és északon havazás, helyenként intenzív havazás váltja fel az esőt.

Szombat késő estig északon és nyugaton alakulhat ki vastagabb hótakaró

Mivel a hideg levegő az alacsonyabb szinteken hamarabb megérkezik, mint a magasban, így főként az ország keleti, délkeleti felén késő délutántól nagy területen hullhat fagyott eső. ónos eső, ami igen veszélyes a közlekedésre nézve.

A hófúvás és az ónos eső miatt az M3-as autópályán, valamint a 4-es főúton is nagyobb fennakadásokat okozhat a rossz időjárás. Ezért mindenképpen tájékozódjunk az aktuális útviszonyokról mielőtt útnak indulunk.

Viharos szél okozhat hófúvást

A várható veszélyes időjárási események (intenzív havazás, hófúvás, hótorlaszok, ónos eső) helye, szél iránya

Egyre inkább feltámad az északira-északkeletire forduló szél, erős, főként az Alföldön és az Északi-középhegységben viharos lökésekre is számítani kell. Északon akár komolyabb hófúvás kialakulhat, magasabb hótorlaszokat építhet a szél.

Takács Ákos fotója, köszönjük!

A csapadékzóna vasárnap lassan észak felé távozik, kezdetben még több helyen, délután inkább már csak északon fordulhat elő hószállingózás, gyenge havazás. A szél fokozatosan mérséklődik, de nyugaton és északkeleten kezdetben még előfordulhat hófúvás. A csúcshőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt marad.

A legfrissebb számítások szerint hétfőn napközben dél felől újabb mediterrán ciklon érkezhet havazással, felerősödő széllel.

Borítókép: Takács Ákos

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.03.15 10:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz