Hidegpárna a magasból: Kékestetőn járt csapatunk

Nem értük be a webkamerák felvételeivel, élőben is megnéztük mi a helyzet a felhők felett. Kékestetőn készítettünk felvételeket a hidegpárnáról.

Már több napja fagyos felhőbe burkolózik a Kárpát-medence, az országra szürkeség borult. A köd és pára állandó vendégünk, és a zúzmara is egyre csak hízik a fákon és a tereptárgyakon. De ahogy mondani szokás, a felhők felett mindig kék az ég, csak ahhoz, hogy meglássuk, el kell menni valamelyik ködből kiemelkedő hegycsúcsra. 

A mi választásunk az ország tetejére, Kékestetőre esett, ami bőven kiemelkedett a kb. 500 méter vastagságú hidegpárnából. A fekete-fehérségben, ködben haladva végül délután 2 után kékült ki felettünk az ég, ami jelezte, hogy elértük az inverziós réteg tetejét. A felhőrétegen való áthaladást az alábbi felvételen örökítettük meg.

A hegycsúcson ragyogó napsütés és lélegzetelállító látvány fogadott minket. A java viszont csak ezután következett.

Kilátás észak felé. Próbáltuk megtalálni a Magas-Tátra hófödte csúcsait a távolban, de nem volt elég száraz a légkör, hogy ellássunk egészen odáig. 

Kilátás északkelet felé. A távolban kiemelkedő hegység a Bükk.

Kilátás kissé északnyugati irányba.

A tvtorony csúcsának árnyéka a felhőrétegen. Ha jó a szemünk, egy halvány glóriát is észre lehet venni, ahogy körbeöleli az árnyékot.

Északnyugati kilátás. 

Kilátás kissé délnyugati irányba.

A Gyöngyös mellett emelkedő Sár-hegy (500 m) teteje még éppen ki tudott bújni a felhők közül.

A felhőtenger jól látható nyomott hagyott az erdőborította hegyeken. A fagyos felhőben zúzmara képződött a fákon, ami nagyon látványosan jelent meg a hegyoldalakon.

Élő bejelentkezésünk:

Az élénk, gyakran erős széllökések nem könnyítették meg közvetítésünket, de reméljük a hanggal ellentétben a kilátás legalább tökéletesre sikeredett.

A látványtól betelve, kicsit nehezen vettük rá magunkat a hazafelé indulásra. Már alakulóban volt a naplemente, amire sajnos már nem maradhattunk, de egy hangulatos fotót még sikerült lőni indulás előtt.

Reméljük, sikerült átadni valamelyest a látvány nyújtotta élményt és hangulatot a fenti felvételekkel!

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.01.15 20:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fagyott ma reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz