Heves villámlással, széllel robogott át a hidegfront Szlovákián

Igazi villámparádé kísérte a szerda este Szlovákián átrobogó zivatarláncot, de a szélvihar és felhőszakadás sem maradt el.

Szerda este egy hidegfront érte el Kárpát-medencét. Érkezését nem kísérték heves zivatarok, legalábbis nálunk nem, Szlovákiába azonban felrobbant a légkör. Késő délután az ország keleti felén alakult ki szupercella.

Így érkezett Kassára a szupercella. Fotó: Németi Róbert/IMeteo.sk

Este pedig megérkezett a hidegfront, amihez egy heves zivatarlánc is kapcsolódott. A zivatarlánc este 9 után érte el hazánk északnyugati csücskét és okozott villámfényes estét. Ezután kelet felé folytatta útját, és az éjszakai órákban szinte egész Szlovákián átrobogott. 

Az intenzív villámlással kísért zivatarrendszert villámlokalizációs rendszerünk is végigkövetette. Az alábbi felvételen jól látható a vihar vonulása, ami északi határainkat súrolva haladt kelet felé:

Ribényi webkameránk felvétele a zajosan érkező hidegfrontról:

A villámok mellett 100 km/h körüli széllökéseket, kiadós felhőszakadás is társult a viharhoz. A szél Nyitra és Galánta környékén a 110 km/h-s lökéseket is elérte. A tűzoltókat kidőlt fákhoz, megrongálódott tetőszerkezetekhez, leszakadt elektromos vezetékekhez kellett kihívni.

Fotó: IMeteo.sk

Szerda este 8 és csütörtök reggel 8 között mért 12 órás csapadékösszegek. Forrás: SHMU.sk

A villámparádé prédikálószéki kameránkon:

Üzemeltető: Pilis Parkerdő

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.08.08 14:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Itt a front: 102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett
Rendesen megbillent a Balaton
Minket nem, de az Adriát letarolta a front