Hétvégétől búcsút inthetünk a hidegpárnának

A napok óta hidegpárnás időjárási helyzetet okozó anticiklon lassanként leépül, hétvégén hidegfront érkezik.

A keleti országrészben nagy területen már szombat, az ország más tájain hétfő óta tart a szürke, többfelé ködös idő, napsütés csak hazánk néhány százalékán fordul elő, elsősorban a hegycsúcsokon.

Hétvégén hidegfront jön

A hideg légpárnás időjárási helyzet azonban a végéhez látszik közeledni, a kontinens középső területeit uraló anticiklon a hétvégéhez közeledve fokozatosan leépül, vasárnapra virradóan északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat. A front elsősorban nyugaton okozhat csapadékot, a magasban történő lehűlésnek köszönhetően ez egyre inkább havas eső, hó lehet.

Az európai ECMWF modell 850 hPa-os (kb. 1500 méter) magassági szintre vonatkozó hőmérséklet és tengerszinti légnyomás valószínűségi előrejelzéseinek átlaga vasárnap éjfélre (forrás: WXCharts.com)

A front érkeztével az északira-északnyugatira forduló szél is elsősorban a Dunántúl nyugati felén támad fel, vasárnap itt erős, viharos lökések is lehetnek, máshol még gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, így még tarthatja magát a szürke, egyhangú idő.

Mindenhol megszűnik a hidegpárna

Hétfőre keleten is feltámad az északi-északkeleti szél, egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. A csúcshőmérséklet 2 és 6 fok között alakulhat.

A folytatásban már változékonyabb, frontokkal tarkított idő jöhet, így bár éjszakánként még többfelé párás, ködös lehet a levegő, tartós hidegpárna kialakulására nincs esély.

Borítókép: F1balageehu

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.01.15 11:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20-25 fokkal van hidegebb
Hahó, áprilisi hópihéket láthatunk a hegyekben
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között