Hatalmas felhőernyőt hozott létre a szaharai por

Nemcsak a sáros esőért, hanem a Kárpát-medencét beborító vastag felhőzetért is az afrikai por a felelős.

Jelentős mennyiségű szaharai por érte el Közép-Európát a hétvége folyamán. A nagy mennyiségű por Európa fölé szállítódásáért egy csütörtökön, Marokkó térségében kialakult mediterrán ciklon a felelős. A ciklon középpontja körüli viharos (akár 100 km/h meghaladó) széllökések felkavarták a sivatagi port. Ez a por a légkör magasabb régióiba is bekerült, ahol ún. kondenzációs magként funkcionált, vagyis a porszemcsék felületén beindulhatott a jégkristályok kialakulása és ezzel együtt a felhőképződési folyamat.

A nagy mennyiségű por okozta kedvező fehőképződési feltételek eredményeként kiterjedt (magas szintű) felhőzet alalkult ki a mediterrán ciklonhoz kapcsolódóan, mely szinte teljesen befedte Közép-Kelet-Európát, valamint a Balkán-félszigetet. 

Hétfő reggeli műholdkép, alatta a SKIRON által készített teljes por telítettségre vonatkozó (mgr/m2) előrejelzés április 16-án 6 UTC-re (8 óra) 

A hatalmas felhőtakaró a NASA április 16-án (hétfőn) készült műholdfelvételén

Emiatt volt már nálunk vasárnap is többfelé erősen felhős az ég, hétfőre pedig még vastagabbá vált a felhőzet, melyből - a nagy mennyiségben felhalmozódó pornak köszönhetően - több helyen sáros eső is hullott.

A sáros eső mellett a felhőzet színe is kissé sárgásnak, barnásnak hathat. Ez Jambor nevű pécsi észlelőnk fotóin megjelenik, ahol az első képen egy március 27-i felhős helyzetet, a másodikon egy hétfői képet láthatunk:

Köszönjük a fotókat!

Az afrikai por még holnap is felettünk lesz, de szerdán a megerősödő északias szél fokozatosan kitisztítja felettünk a légkört.

Borítókép: Eumetsat műholdkép az Időkép vizualizációjában

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.04.16 16:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Dínófelhő támadta meg Európát
Még várjunk a húsvét előtti autómosással, újra sáros eső jön
Káprázatos mammákból és szivárványokból sem volt hiány